Desigur, nu putem controla din pacate temperatura din termometre, dar putem incerca sa avem grija de micutii nostri, dar si de noi pentru a avea cel putin cateva luni confortabile. Iata care sunt cele mai des intalnite pericole vara si ce in ce mod le putem preveni.
1. Vara, perioada preferata a insectelor
Timpul petrecut afara impune si aplicarea unui spray pentru a va proteja pe voi si pe cei mici atat impotriva tantarilor, cat si a puricilor sau a capuselor. Produsele care contin DEET nu sunt recomandate copiilor deoarece pot fi toxice si in niciun caz pe maini sau pe fata. Exista si produse naturiste, precum cele care contin eucalipt sau lamaie. Alte sfaturi constau in haine de culori deschise (pentru a observa eventuale insecte) si introducerea pantalonilor in sosete.
2. Capuse
In continuarea punctului anterior, aceste insecte reprezinta un pericol real si tot mai frecvent. Produsele cu DEET (concentratie 20%) trebuie aplicate rar pe copii, evitand zona fetei si a mainilor, iar cele cu permetrina doar pe imbracaminte. Capuselor le place sa traiasca in zone cu ierburi sau paduri, fiind atasate de locuri cu umiditate ridicata. Verificati la revenirea acasa haine si corpul (intre picioare, pe talie, buric, la baza parului, la subrat); dureaza pana la 36 de ore contactarea unei boli in urma unei muscaturi de capusa.
3. Pericolul piscinelor/bazinelor de inot
Un numar ingrijorator de accidente au loc in fiecare an in perioada verii in aceste zone. Din acest motiv nu lasati niciodata copiii nesupravegheati langa piscina, indiferent de varsta si de abilitatile de inot. Pentru piscinele de langa casa, trebuie bine imprejmuite pentru a preveni inecul accidental.
4. Parcurile si locurile de joaca
Multe dintre leziunile din locurile frecventate de copii vara pot fi impiedicate cu putina prevedere si supraveghere din partea unui adult. Verificati jocurile si echipamentul inainte de a lasa copiii sa se joace; pot exista suprafete incinse sau portiuni care nu sunt bine securizate. Suprafata de joc trebuie sa fie moale si stabila pentru a reduce riscul de accidentari la nivelul capului sau al corpului in caz de cadere. Indepartti eventuale sireturi de la imbracaminte cand copiii se joaca; pot aparea accidente de strangulare.
5. Plimbarile cu bicicleta
Purtarea unei casti in timpul unei plimbari cu bicicleta nu reprezinta un moft, ci o necesitate, care poate salva viata. La fel de important este ca cei mici sa foloseasca biciclete care sunt adecvate varstei si inaltimii lor (de obicei se inlocuiesc in termen de 2 ani).
6. Plante otravitoare
Desi sunt rar intalnite la noi in tara, la plimbarile in natura copiii pot intra in contact cu diverse specii de plante potential fatale (in special daca sunt ingerate). Majoritatea provoaca reactii alergice la nivelul pielii: senzatie de mancarime, inrosire locala, striuri pe suprafata pielii, mici umflaturi, vezicule pline cu lichid. Atat evitarea atingerii, cat si purtarea unor haine protectoare se poate dovedi de ajutor.
7. Toxiinfectiile alimentare
Picnicurile si gratarele in natura sunt ideale vara, dar exista o multime de bacterii (E.Coli, Salmonella, Clostridium botulinum, Listeria, Campylobacter si Clostridium perfringens), virusuri (virusul Norfolk), paraziti si toxine care cauzeaza o serie de simptome neplacute. Asigurati-va ca evitati maioneza, lapte, oua, carne de vita, pui sau fructe de mare care nu sunt refrigerate corespunzator si produse care le contin. Si legumele sau fructele crude pot cauza probleme daca nu sunt spalate si depozitate corect.
8. Deshidratarea
Constituie un pericol real si cu potential grav in ceea ce priveste categoriile de varsta vulnerabile. Consumati apa si bauturi sportive (nu sucuri sau bauturi din fructe) si evitati expunerea la temperaturi ridicate, in special in timpul amiezei, si sub nicio forma efectuarea activitatilor fizice. Simptomele usoare ale deshidratarii: senzatie de sete, oboseala si crampe. Insolatia include simptome precum: ameteala, probleme in respiratie, dureri de cap, puls rapid, greata, varsaturi si modificarea tensiunii arteriale. Copiii sunt mai vulnerabili decat adultii deoarece nu au sistemul nervos central complet dezvoltat. Nu lasati niciodata un copil intr-o masina in timpul verii nesupravegheat; chiar si cateva minute se pot dovedi fatale. Simptomele unui copil: ameteala, gura uscata, lipsa transpiratiei, irascibilitate, letargie, oboseala, urina de culoare inchisa, lipsa urinei timp de 12 ore, plans fara lacrimi, ochi infundati in orbite.
9. Arsuri solare
Statisticile sustine ca o arsura solara in perioada copilariei dubleaza riscul de a dezvolta ulterior melanom. Indiferent de varsta si tip de piele, este indicata aplicarea unui produs de protectie solara, chiar si in zilele innorate. Recomandarea este de minim SPF30 si aplicarea cu 15-30 minute inainte de a iesi afara.