O intrebare care exista pe buzele tuturor viitoarelor, dar si proaspetelor mamici vizeaza culoare pe care o vor avea ochii copilului. Am gasit o informatie interesanta despre acest subiect si v-o impartasesc si voua. Micuta Leah ne-a rezervat o surpriza placuta.
Principalul aspect la care se gandesc toate gravidutele si mamicile este sanatatea bebelusului. Apoi, desigur, apar si anumite preocupari precum culoarea parului, dar si a ochilor. Oare va seamana cu mami, tati sau cu unul dintre bunici? Cum ai putea totusi sa anticipezi ce culoare vor avea ochii copilului tau, mai ales daca nu esti medic genetician sau nu ai acces la un astfel de medic?
Cand vine vorba despre genetica umana, exista anumite diagrame care pot fi folosite pentru a estima trasaturile pe care le va mosteni copilul de la tine. Astfel, in urma folosirii lor rezulta un anumit procent, o probabilitate ca acel copil sa prezinte anumite caracteristici. Genetica culorii ochilor este complexa, dat fiind faptul ca gene multiple sunt implicate in ereditatea culorii ochilor. Conform cercetatorilor din cadrul Institutelor Nationale de Sanatate, culoarea ochilor bebelusului nu poate fi intotdeauna determinata in baza culorii ochilor parintilor. Se pare ca exista si alte variatii genetice care lasa un bebelus cu o culoare complet diferita de cea a parintilor sau a altor rude apropiate.
De asemenea, exista afectiuni precum albinismul ocular, o tulburare genetica rara care conduce la producerea de pigment in ochi si heterocromia, atunci cand o persoana are ochi de culori diferite, care poate avea un impact asupra pigmentarii ochilor. In aceste situatii, doar daca te uiti la culoare ochilor parintilor nu te va ajuta sa determini culoarea ochilor viitorului copil.
In majoritatea cazurilor culoarea ochilor unui bebelus este determinata de culoarea ochilor parintilor si de genele lor dominante sau recesive, precum si de cantitatea de melanina produsa. Academia Americana a Pediatrilor este de parere ca daca melanocitele, celulele care formeaza melanina, secreta doar o cantitate mica de melanina, bebelusul se va naste cu ochi de culoare albastra. Insa daca melanocitele secreta mai multa melanina, bebelusul are sanse mai mari sa aiba ochi verzi sau caramel. Iar daca melanocitele secreta multa melanina, bebebelusul ajunge sa aiba ochi capui.
Cand se modifica culoarea ochilor unui bebelus
Cea mai dramatica schimbare a culorii ochilor va avea loc probabil atunci cand copilul are varsta intre 3-6 luni. Pana la acel moment irisul a acumulat suficient pigment, asa ca vei putea anticipa mai bine nuanta sa finala. Chiar si in aceasta situatie, culoarea ochilor poate fi inca surprinzatoare, aparand schimbari subtile precum verdele care devine caramel sau caramel care devine caprui pana la varsta de 3 ani. In orice caz, culoarea caprui nu va reveni niciodata la albastru – ochii inchisi la culoare au tendinta sa ramana astfel pentru majoritatea bebelusilor.
In final, specialistii sustin ca cel mai bine este sa retinem ca se poate modifica culoarea ochilor bebelusului in primele sale luni de viata, asa ca nu exista nicio modalitate clara pentru a fi sigur in totalitate. De multe ori nici dupa ce nasti. Asa ca nu va ramane decat sa asteptati si sa vedeti. Pana la urma culoarea ochilor conteaza mai putin, sanatos sa fie!