Am fost foarte incantata atunci cand am primit invitatia de a vizita Fabrica de cafea Fortuna, fiind curioasa sa vad la fata locului cum ajunge cafeaua aromata si energizanta care vine de peste mari si tari sa fie sortata si ambalata pentru a ajunge in cele din urma in cestile noastre. Notiunile pe care le aveam despre aceste demersuri veneau din filme si erau oarecum romantate. Imi place la nebunie mirosul de cafea si asteptam cu nerabdare sa vad cum o sa fie sa simt deodata aroma a, imi imaginam eu, zeci de kilograme de cafea, inainte si dupa macinare.
Mai intai m-au surprins cu conditiile de acolo. Am simtit ca sunt intr-un fel de film science fiction. Totul perfect curat, grija enorma pentru fiecare detaliu si aparatura ultra performanta. Eu ma asteptam la niste depozite cu saci plini din care razbat aromele. Nici vorba de asa ceva!
Mi-a placut foarte mult povestea din spatele brandului. Nu stiam ca exista pe piata deja de 24 de ani, ca este o afacere de familie cu capital 100% romanesc si ca au pornit de la doi angajati, ajungand sa aiba acum in jur de 200 de angajati!
Stiam ca o sa si invat lucruri noi si asa a fost. Stiati, de exemplu, diferentele dintre cafea Arabica si cafea Robusta? Ma asteptam sa fie vorba doar despre gust, aroma sau zonele din care sunt culese. Ei bine, difera si prin continutul de cafeina, aspectul boabelor, solul in care sunt cultivate. Si pentru ca sunt produse diferite, difera si preturile. Arabica, de exemplu, e cea mai cunoscuta, dar si cea mai sensibila. Arbustul din care creste e tot timpul verde, ca brazii, dar, spre deosebire de ei, nu rezista la inghet, ci trebuie sa aiba parte de temperaturi intre 15-24 de grade. 70 % din productia mondiala de cafea e Arabica. Continutul de cafeina nu e la fel de mare ca la Robusta, iar gustul ei e mai fin si delicat, in timp ce al cafelei Robusta e mai tare, mai amarui si intens.
Daca pana acum selectam cafeaua din curiozitate si ghidandu-ma dupa nume, arome sau ambalaj, de acum inainte voi fi atenta si la acest aspect. Exista blenduri de cafele care folosesc ambele varietati, dar si blenduri unde gasim exclusiv Robusta ori exclusiv Arabica. Mi-a placut, de exemplu, ideea de a bea o cafea numita Rendez-Vous. Imi pot imagina ca am rendez-vous cu Adi in fiecare dimineata in care o bem impreuna, la micul dejun.
Rendez-Vous face parte dintre blendurile de cafea 100 % Arabica si mi-a placut aroma floral-fructata si usor dulce. Aroma aceea fructata, mi s-a spus, devine si mai intensa daca iti place sa o bei rece. Recunosc ca eu o prefer fierbinte si sesizez mai mult gustul de cacao sau chiar ciocolata.
Cei de la Fortuna au multe sortimente de cafele care se pot prepara atat la ibric, traditional, asa cum ne-au invatat mamele noastre, cu mult caimac, cat si la espressor sau aparate cu filtru. Nu stiam ca varianta la ibric este in continuare preferata de foarte multi romani, dar, desi iti ia mai mult timp si ai nevoie de atentie si rabdare pentru a prepara astfel cafeaua, imi dau seama ca aroma obtinuta e mai intensa astfel. Se intoarce sezatia de bine din diminetile copilariei, iti trezeste amintiri si e genul de senzatie care nu poate fi inlocuita de cafelele moderne, preparate in stil frappe, de exemplu.
Recunosc insa ca mie imi place cafeaua proaspat facuta, aromata, indiferent de cum a fost preparata. Aparatele moderne au si ele beneficiile lor, cum ar fi rapiditatea prepararii, dar si finetea licorii magice si energizante.
Am mai aflat ca daca o singura boaba de cafea e prajita prea mult, strica si gustul celorlalte boabe. Stiam deja ca e bogata in antioxidanti, dar e drept ca eu o beau mai mult pentru placerea gustului. Proprietatile benefice vin ca bonus. Imi place insa ideea ca, la fel ca ceaiurile sau vinurile, cafeaua poate avea arome fructate sau florale.
Mai mult, ii poti adauga, in afara de zahar sau ce indulcitori preferi, diverse condimente care sa ii potenteze aroma. Am incercat si eu acasa cafeaua cu cardamom si scortisoara, presarate de mine dupa preparare si sunt fabuloase ambele variante, dar aici totul depinde de gustul si preferintele celor care o beau.
Mi-a placut mult vizita, a fost foarte educativa si relaxanta. Cine stie, poate in urmatoarea vacanta voi avea chiar ocazia sa vizitez plantatii de cafea!