Calatoriile de lunga durata sau cele pe o distanta scurta pot fi uneori un adevarat stres pentu noi adultii dar si un chin si o mare plictiseala pentru cei mici. Oricat de ciudat ar parea, marca si dimensiunile masinii, locul si timpul calatoriei nu sunt atat de importante pentu cei mici.
Personal imi amintesc cu placere de vacantele romantice in doi, asteptate indelung mai ales de mine care nu sunt un mare fan al calatoriei cu avionul. Hotararea itinerariului, muzica in surdina, opririle pentru a cunoaste oameni si locuri, sandwiuch-urile homemade, saruturile pe furis, linistea din masina…toate acestea s-au dus si s-au transformat intr-o goana alerta pentru a ajunge din punctul A in punctul B in siguranta dar si intr-un mod cat si mai placut pentru toti pasagerii: si suntem multi, 6 in curand.
Vacantele noastre de familie sunt cel putin 3 pe an, cand alegem (mult spus noi) consultandu-ne cu David si Sarah ce locuri le-ar placea sa viziteze. Anul acesta, spre surprinderea mea au avut de ales intre o destinatie la soare cu multe activitati dedicate lor si una numita de mine”culturala” la Viena. Au ales Viena. Timp de o saptamana am vizitat atractii interesante, am gustat bucate specifice, ne-am plimbat cu bicicletele in parcuri (toate acestea dupa ce am facut o lista de interese comuna). Astfel ne-am intors pe langa jucarii cu foarte multe informatii noi si amintiri de suflet.
Minutioasa din fire, am obiceiul de a pregati pentru orice vacanta liste lungi, haine impachetate cu cel putin o saptamana inainte, meniul de calatorie si multe altele.
Iata cateva sfaturi pentru a ne face mersul cu masina, vacantele, cat mai placute:
Siguranta copiilor in masina este foarte importanta si de aceea trebuie sa ne gandim la tot ceea ce implica aceasta. O masina bine echipata, care ofera protectia copiilor nostri in caz de accident, ar putea salva viata micutilor nostri dar si pe a noastra. Sa nu uitam ca scaunele de siguranta pentru copii dar si centurile sunt obligatorii indiferent de durata calatoriei (intotdeauna pozitionate in locurile din spate).
Existenta unui DVD player cu filme, desene animate cu siguranta le va capta atentia. Desi ei par incantati initial, de cele mai multe ori excursia devine obositoare si tot ceea ce-si doresc este “sa ajungem odata”!
Cateva carti de povesti sau de colorat noi le vor aduce placere copilasilor dar si cunostinte proaspete! Am putea aduga si puzzel-uri de mici dimensiuni, abtibilduri, diferite reviste.
Electronicile (desi eu nu sunt o mare fana, le-as face uitate acasa), au un mare succes in randul copiilor cu varste mai mari!
O tablita cu creioane sau creta pentru cei mici, blocuri de desen, ii vor transforma in mici artisti probabil pt. o scurta perioada (le putem propune un concurs pt cea mai reusita capodopera).
Cartile audio ar fi o alta alternativa (varianta clasica de carte ar putea fi incomoda pt cei care au rau de masina). CD-urile cu muzica pt copii sunt o alta varianta, putem fredona cu ei daca stim versurile.
Daca sunt cel putin doi copii in spate ar fi bine sa le oferim fiecaruia dintre ei ceva de facut diferit astfel evitand tachinarile, micile suparari si contrazicerile.
Le putem propune o serie de jocuri cum ar fi: ghiceste cantecul (noi fredonam ceva si ei trebuie sa ghicesca ce melodie este); jocul intrebarilor preferate de Sarah si David (noi ne gandim la un anumit obiect si in urma unui numar de intrebari fixat ei trebuie sa ghicesca despre ce este vorba-intrebarile vor avea raspunsuri afirmative sau negative; putem crea impreuna povesti pornind de la un anumit subiect (adultii spun o fraza iar cei mici o continuua); jocurile de observatie pot fi o alta alternativa, ii putem ruga sa observe dimensiunile, culorile diferitelor obiecte din jurul lor, putem juca fazan sau teatru de papusi cu acele asa numitele papuse pentru degete.
Sa nu uitam ca celor mici le pace sa exploreze cam orice vad. Micutului Noah ii face o deosebita placere sa mearga cu vum-vum, este foarte atent la toate sunetele ,danseaza pe muzica lui tati de la radio, priveste indelung pe geamul masinii autobuzele, ambulantele si toate celelalte vehicule.
Celor mari le-am putea propune varianta intocmirii uni jurnal de calatorie, astfel ii putem incuraja sa fac fotografii iar acestea cu siguranta vor fi apreciate peste ani.
Mult agreatele snacks-uri (cubulete de fructe si legume, bucatele de branza, biscuiti integrali, batoanele uscate) sunt posibile variante de mici gustari in masina, dar ar fi bine sa evitam dulciurile dar bauturile carbogazoase dulci. La fel de important este faptul ca ar trebui sa avem la indemana un kit minim de calatorie care sa includa: servetele umede, lotiune antibacteriana, un termometru, ceva ce ar pute alina durerea ,o crema antiseptica, plasturi, pachete cu gel sau gheata etc si mai ales (foarte folositor in cazuri de extrema urgenta) un telefon mobil bine incarcat.
Preferabil este sa alegem ca moment de plecare in calatorie dimineata foarte devreme.
Stiu ca rabdarea ne este pusa de multe ori la incercare dar sa nu uitam ca si noi am fost ca ei si ca la sfarsitul calatoriei toate eforturile noastre vor fi rasplatite cu bucuria copiilor!
Voi ce alte metode aveti pentru a face calatoriile cu masina mai placute?
FELICITARI PENTRU IDEEA DE A EXISTA ‘VOIOS’
CRED FOARTE MULT IN SFATURILE TRAITE DE MAMICI IUBITOARE SI FOARTE APROPIATE SI PREZENTE LANGA COPII LOR
NUMAI CU BUCURIE SI ‘JOACA” SE POT INVATA LUCRURILE CARE APARENT SUNT SIMPLE , DAR ATAT DE IMPORTANTE
voi recomanda si prietenilor mei, sa citeasca si ei, merita citit