Multi copii se tem de dentist. Nimic neobisnuit, sunt adulti pe care ii trec fiorii cand aud de stomatolog. Adevarul este ca o vizita la stomatolog care decurge prost pentru pacient devine, in viitor, un motiv de spaima fata de cabinet, de atmosfera de acolo, de mersul, in general, la doctor. Cum ii facem pe micutii nostri sa nu se teama de dentist si sa mearga cu placere la control?
Pentru inceput trebuie sa le explicam ca este important sa aiba dinti frumosi si sanatosi toata viata! Iar preventia se face din copilarie. Inca de cand sunt mici, copiii trebuie obisnuiti cu prezenta medicului stomatolog care nu trebuie perceput ca un “BAU-BAU”. Cand ii duci pentru prima oara in cabinet, nu le da foarte multe detalii. Asa ii vei face sa puna multe intrebari (stii cat de curiosi sunt) si este posibil sa devina nelinistiti. Ceea ce conteaza este sa ai o atitudine pozitiva si sa le explici cat mai simplu ce se va petrece in cabinet.
Ce ar fi sa va jucati de-a doctorul si de-a pacientul inainte sa mergeti la medicul stomatolog? Ia o periuta de dinti, pune-l pe cel mic sa se aseze “pe scaunul de la dentist” si folosind-o numara-i dintisorii, ne sfatuiesc cei de la parents.com. Nu face zgomote puternice care sa-l sperie. Poti lua o oglinda si sa ii arati dintisorii, explicandu-i daca are probleme la vreunul. Apoi, rolurile se pot inversa. Tu poti fi pacientul sau copilul se poate juca de-a stomatologul cu animalele de plus.
Medicii specializati in stomatologie pediatrica stiu cum sa-i faca pe cei mici sa se simta bine. De obicei, folosesc o tehnica numita “tell-show-do” prin care le arata celor mici ce urmeaza sa se intample la consultatie, ce urmeaza sa le faca si ii va anunta cand incepe o procedura noua.
Daca cel mic nu vrea sa ramana in cabinetul medicului singur, poti cere personalului medical sa ramai cu el si sa-l linistesti. Ideea este sa nu il distragi de la comunicarea cu medicul.
Este posibil ca, in ciuda eforturilor tale sau ale medicului, copilul sa nu se linisteasca deloc. Atunci este nevoie de o sedare usoara, cu protoxid de azot sau cu oxigen. Cei mici vor fi mai euforici si vor fi mai cooperanti in timpul consultului.
Nu uitati sa folositi un ton calm, asezat, sa nu tipati la copil pentru ca acesta sa-si aduca aminte cu placere de medicul stomatolog si sa puteti reveni… fara probleme si data viitoare!