Insa este foarte important sa ne alegem masura potrivita. Mai nou am aflat ca trebuie sa tinem cont de materialul din care sunt facute dresurile. Ca trebuie sa avem grija cum le spalam si cum le uscam. Mai important de atat am invatat cum sa fac diferenta intre dresurile de calitate si cele care mi-ar pute irita pielea serios. Ciorapii sunt piesa vestimentară de cea mai mare importanță în garderoba unei femei. E nevoie de ei oricând: iarna sau vara, la muncă sau la petrecere. Timp de un sezon, o femeie poartă în medie până la cinci sapte perechi de ciorapi. Acest fapt nu e de mirate, deoarece ei scot în evidență frumusețea picioarelor și ascund în același timp micile defecte.
- Ciorapii ultratransparenți: mai puțin de 10 DEN. Sunt acei ciorapi care conferă aspectul de picior gol.
- Ciorapii transparenți: între 10-20 DEN. Sunt ciorapii pe care, în timpul verii, ar trebui să îi aibă orice femeie în dulap.
- Ciorapi semiopaci: de la 21 la 40 DEN. Sunt mai rezistenți decât cei transparenți, dar lasă să se vadă pielea destul de bine.
- Ciorapii opaci: de la 41 la 69 DEN. Aceștia vă vor pune foarte bine în valoare picioarele, dar pielea nu va fi la fel de expusă. O alegere bună pentru iarnă sau primăvară când îi puteți asorta cu o fustă scurtă.
- Ciorapi opaci-groși: de la 79 la 99 DEN. Sunt recomandați pentru iarnă, mai ales dacă nu vă place să purtați pantaloni și doriți să vă protejați de frigul de afară.
- Ciorapi megaopaci: peste 100 DEN. Ciorapi de iarnă care se pot purta în locul colanților sau a ciorapilor pantalon de lână.
Cele mai des întâlnite materiale din care se produc ciorapii sunt:
- Lycra. Este un fir foarte plastic, contribuind la păstrarea formei ciorapilor după o purtare îndelungată.
- Microfibre – un material foarte practic. Ele conferă ciorapilor elasticitate, flexibilitate și durabilitate. Ciorapii din microfibre sunt foarte confortabili și țin mai mult timp.
- Fibra acrilică (lâna artificială) e unul dintre cele mai populare materiale. Ciorapii care au în compoziție aceste fibre țin cald, sunt comozi și moi.

Mărimea
Mărimea potrivită poate fi determinată cu ajutorul tabelului de pe cutie, în care e indicat raportul dintre șolduri, înălțime și greutate. Cele mai des întâlnite dimensiuni de pe ambalaj sunt:
- S (small) – mărime mică
- M (middle) – mărime medie
- L (large) – mărime mare
- XL (extralarge) – mărime foarte mare
Nu cumpărați ciorapi de mărime prea mare. Aceștia vor sta încrețiți pe picioare, conferindu-le un aspect inestetic.
Cum alegem dresurile de calitate?
Primul indicator de calitate, când vine vorba de ciorapi, este mirosul. Toate firmele mari producătoare de colanți folosesc la producere substanțe speciale aromatizate. Așadar, un miros frumos vorbește despre o calitate înaltă, dar și un preț pe măsură. Parfumurile utilizate în tehnologia de impregnare a ciorapilor sunt destul de scumpe, de aceea firmele mici nu își pot permite întotdeauna aceste cheltuieli. Acordați o atenție deosebită la cusături. Acestea sunt de două tipuri – plane și mai mari. Cusătură plată e semn de calitate. Dresurile cu cusătură plană sunt confortabile și pot fi purtate pe sub hainele strâmte. Cusăturamari, la rândul său, indică faptul că echipamentul la care au fost produși ciorapii nu este performant.
Cum spalam dresurile?
Dresurile se spală manual. Dacă totuși vreți să îi spălați în mașina de spălat, atunci puneți-i mai întâi într-o pungă destinată hainelor fine. Nu uscați ciorapii la soare sau pe calorifer.
Sfaturi utile
Orice femeie care se respectă trebuie să aibă câteva perechi de ciorapi pentru diferite ocazii: clasici pentru birou și întâlniri oficiale, colorați pentru întâlniri și petreceri, calzi și confortabili pentru vreme rece, medicinali pentru profilaxia varicelor. Remarcă! Regulile de etichetă prevăd purtarea ciorapilor la birou chiar și pe timp de vară. Pentru astfel de ocazii, optați pentru ciorapi cu grosimea de până la 10 den.
La o ținută de culoare deschisă purtați ciorapi mai deschiși la culoare și, respectiv, alegeți ciorapi negri pentru o ținută de culoare inchisa.
Ciorapii medicinali nu vindeca varicele odata aparute. Ei mentin boala in stadiul in care se afla, fara a permite sa avanseze. Acestia trebuie purtati toata viata in cazul pacientilor care nu doresc sa se opereze sau care au contraindicatii pentru tratamentul chirurgical.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.