Te-ai topit cand a inceput sa gangureasca, apoi te-ai emotionat si mai tare cand ai auzit pentru prima oara ca a pronuntat cuvintele “mama” sau “tata”. Cum faci ca bebelusul tau voios sa devina …vorbaret?
In jurul varstei de un an, cel mic are deja in vocabular cateva cuvinte (intre 5 si 20) si poate forma propozitii, chiar daca de cele mai multe ori sunt spuse “pe limba lui”. Este atent la ce se petrece in jurul lui, curios sa descopere lumea inconjuratoare, iar cartile cu poze il fascineaza. Chiar daca esti tentat sa folosesti diminutive atunci cand vorbesti cu bebelusul tau, nu o mai face incepand cu varsta de 1 an. Pronunta clar cuvinte simple. Daca cel mic foloseste gesturi pentru a-ti arata ca are nevoie de un obiect, intreaba-l: “De ce ai nevoie? Vrei biberonul/jucaria?”
Cititul este foarte important pentru ca cel mic sa inceapa sa-si dezvolte vocabularul. Alege o carte cu desene sau poze atractive si spune-i povestea. O sa-i placa la nebunie!
Vorbeste in permanenta cu el! Chiar si atunci cand iesiti la plimbare. Spune-i: “Asta-i un pom, iata ce frunze frumoase are”, “Iata si un catel. Cum face catelul? Ham, ham”.
Daca in familie se folosesc doua limbi straine, atunci e important ca fiecare parinte sa ii vorbeasca in limba lui pentru ca cel mic sa faca legatura intre persoana si limba respectiva.
Deja de la un an jumatate si pana la doi ani, cel mic poate folosi propozitii formate din patru cuvinte si se lauda cu 150-300 de cuvinte stiute. Tot pe la 18 luni are loc o explozie verbala, asa ca pregateste-te sa palavragesti cu micutul tau cate-n luna si-n stele. Mai mult, acum prichindelul tau incepe sa te imite verbal, intelege comenzi si poate sa-ti aduca obiectele indicate.
Lectura zilnica ramane unul dintre cele mai bune moduri de a stimula dezvoltarea limbajului la aceasta varsta. Nu uita de cantecele pentru copii! Cantati amandoi melodii simple si usor de retinut.
De la doi la trei ani, cel mic foloseste propozitii scurte si reuseste sa se faca inteles. Vocabularul lui ajunge la 1.000 de cuvinte. Acum este varsta la care te va bombarda cu celebrele intrebari “de ce?” si “cum?”.
Foarte important, pe langa citit si vorbit in permanenta cu el, este sa pronunati corect cuvintele si sa nu faceti greseli gramaticale! Totodata, faceti-l sa se simta important, ascultati-l, corectati-l cu blandete daca face greseli si incurajati-l sa vorbeasca mult!
Spor la palavragit!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.