Soarele ne poate fi si prieten, si dusman. Nu degeaba medicii trag din ce in ce mai des semnale de alarma cu privire la expunerea indelungata la razele solare. Iar protectia impotriva radiatiilor UVA & UVB trebuie inceputa inca de la varste fragede pentru ca cei mici sa creasca sanatosi. Poate nu stiati, dar fiecare om are un capital solar, acesta reprezentand cantitatea de radiatii ultraviolete pe care organismul o poate absorbi de-a lungul vietii. Expunerea prelungita la radiatiile UVA poate duce in timp la aparitia cancerului de piele!
Daca aveti un bebe cu varsta de pana in 6 luni evitati sa il expuneti la soare. Pielea lui este prea sensibila si nu produce suficienta melanina pentru a-i oferi protectie impotriva razelor puternice. Imbracati-l in hainute deschise la culoare care sa-i acopere manutele si picioarele si plimbati-l pana in ora 10:00, apoi dupa ora 18.00. Neaparat acoperiti-i capul cu o palariuta. Ochii micutilor sunt afectati de razele puternice ale soarelui, asa ca ar fi bine ca prichindeii sa poarte ochelari prevazuti cu lentile anti UVA/UVB.
Atentie la cum alegeti crema solara potrivita pentru voi si copilul vostru. „Protectie scazuta” inseamna SPF 6 si 10, „protectie medie” – SPF 15, 20, 25, „protectie ridicata” – SPF 30, 50, iar „protectie foarte ridicata” inseamna SPF +50.
Iata care sunt tipurile de piele:
- Fototip 0 = albinosi = nu se bronzeaza
- Fototip 1 = tenul este de culoare deschisa, ochii de culoare deschisa, iar parul este blond sau roscat; se ard cu usurinta si nu se bronzeaza
- Fototip 2 = blonzi cu ochii deschisi la culoare; se ard intotdeauna si se bronzeaza cu dificultate
- Fototip 3 = sateni cu ochi deschisi la culoare sau caprui, se ard mai greu, dar se bronzeaza
- Fototip 4 = bruneti cu ochii inchisi la culoare si piele inchisa; se bronzeaza si nu se ard niciodata.
- Fototip 5 = rasa asiatica
- Fototip 6 = rasa negroida
Dupa varsta de 6 luni puteti incepe sa folositi creme cu protectie solara cu SPF ridicat. Aplicati crema cu 30 de minute inainte de a iesi din casa, apoi reaplicati-o la fiecare doua ore. Desigur respectati orele in care va expuneti copilul la soare. Pana in orele 10-11 si dupa orele 17-18.
La ce riscuri va supuneti copiii daca ii lasati sa stea prea mult in soare? Insolatie, (care vine la pachet cu deshidratare, dureri de cap, febra), arsuri ale pielii. Nu uitati ca acestia trebuie sa fie hidratati corespunzator, mai ales in zilele toride.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.