Copiii au visuri iar noi trebuie sa-i ajutam sa si le indeplineasca. Noah mi-a spus recent ca i-ar placea tare mult sa poata sa-si construiasca un robot inteligent, dar nu stie cum! I-am explicat ca sunt convinsa ca va putea s-o faca, dar asta presupune ca vom avea nevoie de putin timp si de ceva studiu. I-am observat si apreciat mereu spiritul de “explorare” si faptul ca doreste sa descopere si sa inteleaga cum functioneaza lucrurile din jurul sau. Odata cu copiii mei am inteles ca traim intr-o lume in care tehnologia avanseaza intr-un ritm extrem de alert si noi ca parinti trebuie sa le usuram accesul celor mici la informatie.
Cred cu tarie ca avem copii care invata cu placere, copii care-si descopera pasiunile si-si urmeaza visul daca sunt sustinuti si stimulati in acest sens. Asa vor fi cu siguranta mai fericiti si mai impliniti in viata. Din pacate, in Romania, desi sunt expusi inca de la varste fragede tehnologiei, nu toti copiii au parte de jocuri care sa le stimuleze creativitatea si inteligenta, care sa le ofere provocari si sa ii pregateasca pentru viitor. Am aflat cu tristete ca Romania se afla pe ultimul loc privind competentele digitale din statele UE.
Impactul tehnologiei este frecvent abordat in domeniul fictiunii (filme, desene animate, carti), dar multi parintii au impresia ca acestea sunt suficiente pentru ei ca sa invete cum sa o foloseasca sau, dimpotriva, considera ca sunt doar jocuri ceva mai avansate, nu ca exista si posibilitatea ca cei mici sa invete lucruri noi si interesante!
David, baiatul meu cel mare are o adevarata pasiune pentru IT. Sunt extrem de mandra de el ca este in clasa a 9-a la un liceu de informatica, fara sa-l stresez in mod special. Are o deschidere speciala pentru acest gen de informatii si ma tine si pe mine la curent, ba chiar ma ajuta uneori sa inteleg mai bine noile tehnici de postari pe platformele de social media. Am in el deja un aliat de nadejde si ma bucur enorm cand il vad urmandu-si pasiunea.
Educatia digitala in general trebuie sa completeze educatia traditionala din scoli, sa o imbunatateasca si chiar sa ii ajute pe cei mici sa invete mai usor. Programul #SuperCoders este o initiativa extrem de importanta in acest sens. Proiectul si-a propus sa contribuie la educatia digitala a tinerei generatii. Astfel, copiii vor fi ajutati sa isi dezvolte competente digitale care ii vor ajuta in activitatile scolare, dar si pentru viitorul lor, pentru meseriile in care vor activa candva ca adulti.
Ca mama, mi se pare important sa ma gandesc la ce fac eu acum pentru ei cei din viitor, imi dau seama ca modul in care ma comport cu ei si informatiile pe care am grija sa le aiba vor avea un mare impact asupra formarii lor ca viitori oameni independenti, inteligenti si creativi. Vor fi, sper eu, adulti care stiu ce vor, care stiu sa isi preia informatiile si cum sa ajunga sa obtina ceea ce isi doresc. Cred ca vor fi mult mai fericiti astfel, iar fericirea lor e cea mai importanta pentru mine!
O prietena apropiata imi povestea recent cum niste baieti priceputi i-au construit un sistem prin care catelul ei putea avea acces la apa si mancare, in mod controlat, cat timp ea lipsea de acasa. Putea sa il vada, sa ii vorbeasca si sa controleze cantitatea de hrana pe care acesta o primea. Nu-i asa ca suna fabulos? Ma gandesc ca daca Noah viseaza acum sa construiasca un robot, poate peste ani va dori sa faca o nava spatiala, sau poate isi va construi propriile gadgeturi pentru folos personal, acasa.
Initierea in programare a celor mici prin programul #SuperCoders este un proiect dezvoltat de Orange impreuna cu echipa Simplon Romania, pe care ii felicit pe aceasta cale pentru modul in care o fac. Copiilor le plac mai mult activitatile scolare si extrascolare cand apar si competitii, si senzatia ca e o joaca. Ii ajuta sa invete mai usor, sa ramana cu informatiile pe care le preiau si sa le transpuna apoi in ideile pe care le au.
Copiii cu varste intre 10 si 13 ani implicati pana acum au invatat deja prin aceste ateliere introductive limbajul de programare SCRATCH, prin care pot ei insisi sa creeze animatii, povestiri interactive si jocuri prin tehnica drag&drop. Urmeaza acum SuperCoders Coding Competition – un concurs national desfasurat in aceasta luna, in care toti copiii din Romania vor fi provocati sa isi dezvolte propria aplicatie intr-o competitie pe platformele Scratch sau code.org.
In urma concursului, un juriu de specialitate va selecta 50 de castigatori care vor avea posibilitatea de a participa la urmatorul modul de invătare, SuperCoders Online Academy. Acesta va fi un curs in care copiii vor invata limbajului Python pe masura ce vor parcurge cele 30 de ore interactive. Vor face trecerea de la programarea prin blocuri de cod invatata in Scratch la programarea bazata pe text. Juriul, regulamentulsi alte detalii sunt deja disponibile pe orange.ro.
Recunosc ca si pentru mine suna putin a SF, a prea multa tehnica, dar pentru ei sunt informatii necesare. Sunt acele tipuri de informatii despre care, de fapt, invatam acum impreuna. Omul cat traieste invata e o veche vorba romaneasca, in care eu chiar cred. Mereu vor aparea informatii noi si e important sa tinem pasul cu tehnologia si sa stim care sunt noile descoperiri. Aceste concursuri sunt foarte stimulative si folositoare pentru copiii nostri.
Nu-i asa ca suna super interesant si provocator? Va invit sa intrati si voi pe orange.ro sa va inscrieti in concurs, iar eu va ofer un premiu #SuperCoders care contine: tricou, rucsac si sticker.
Pentru a participa la concurs, trimiteti un comentariu la aceasta postare in care imi spuneti de ce credeti ca e important ca micutii sa tina pasul cu tehnologia.
Perioada de desfasurare a concursului este de 7 zile, de pe 7 pe 12 noiembrie. Voi anunta castigatorul luni, pe 13 noiembrie.
Va pup cu drag si va urez succes!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.