Muzica constituie o parte importanta din viata noastra, fiind considerata de altfel limbajul universal al omenirii. Fie ca o ascultam, fie ca o fredonam, pe langa senzatia de relaxare imediata, poate conferi si multe alte beneficii.
La noi in familie muzica este la loc de cinste. Cu mic, cu mare, cantam si dansam voiosi si ne bucuram de fiecare data cand ascultam piesele preferate. Nu trece zi in care sa nu fie intonat cel putin un cantec. Desigur, fiecare cu preferintele sale. Muzica nu este insa doar o alinare pentru suflet sau minte, ci si un instrument de a dezvolta multiple abilitati la copii.
1. Muzica ajuta la dezvoltarea cognitiva
Prin intonarea cantecelor preferate si ascultarea de muzica clasica sunt stimulate diferite tipare din dezvoltarea creierului. Concentrarea, memoria, inteligenta spatiala si gandirea se imbunatatesc prin expunere si participare activa in experiente muzicale, de exemplu prin miscari pe anumite ritmuri.
2. Muzica incurajeaza o dezvoltare timpurie a creierului
Primii ani din copilarie sunt o perioada de dezvoltare rapida. Cu cat este mai devreme expus copilul la muzica, cu atat mai eficient creierul sau va raspunde la stimulare creierul. In plus, abilitatile muzicale pot fi cizelate in primii ani de viata. Obisnuirea cu muzica inainte de varsta de 7 ani are un efect semnificativ asupra partilor din creier responsabile de planificare si de abilitati motorii.
3. Muzica ajuta la dezvoltare abilitatilor de limbaj, citire si comunicare
Prin stimularea mai multor simturi deodata, ajuta copiii sa invete si sa isi dezvolte limbajul. Prin intermediul cantecelor cu versuri, cei mici invata noi cuvinte intr-un mod distractiv, precum si modul corect de a le pronunta. Conform unui studiu publicat in anul 2012, bebelusii asculta intai sunetele si abia apoi le percep intelesul.
4. Muzica contribuie la dezvoltarea fizica
Prin intermediul instrumentelor precum tobe si alte instrumente de percutie, copiii deprind abilitati importante de coordonare, si in special coordonarea mana-ochi este imbunatatita. Explorarea instrumentelor muzicale imbunatateste abilitatile motorii grosiere, iar dansul, pe orice ritm, ajuta la dezvoltarea coordonarii intregului corp.
5. Muzica sporeste dezvoltarea individuala. Prin muzica cei mici isi dezvolta abilitatile social-emotionale, precum un control mai bun asupra sinelui si incredere de sine crescuta. Atunci cand muzica este creata in grup, copiii invata sa ofere si sa primeasca, sa isi astepte randul si sa ii incurajeze pe cei mai putin priceputi. Astfel vor fi mai bine pregatiti pentru intrarea in colectivitate.
6. Forma si structura muzicii pot sa ofere sentimente de calm si siguranta
Melodiile pe care cei mici le aud la ora de culcare ii ajuta, dupa cum bine stiti, sa se calmeze. Dar chiar daca nu ar fi vorba de ora de culcare, astfel de sunete ii ajuta sa ramana linistiti si sa le asculte fascinati. Dimpotriva, daca un copil a efectuat exercitiu fizic intens, muzica scade pulsul si ritmul cardiac, scade tensiunea arteriala si calmeaza intregul organism.
Cred ca aceste beneficii sunt mai mult decat suficiente sa va convinga de faptul ca muzica trebuie sa faca parte din viata voastra. Includeti-o prin jocuri distractive precum ghicitori si poezii cantate, prin reproducerea sunetelor din natura sau, in cazul in care nu aveti ureche muzicala, va puteti bucura de muzica prin dans. Multa veselie, muzica si dans sa fie!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.