Nu mai reprezinta niciun secret pentru nimeni ca ma confrunt de o perioada buna de timp cu anemie. Pentru ca este o problema care persista termen lung, poate chiar intreaga viata, presupune masuri care sa o tina sub control constant si sa fie sanatoase. Iar cea mai buna dintre ele este reprezentata de alimentatie.
Informatii despre anemie
Anemia apare atunci cand in corpul tau nu exista suficiente globule rosii. Afectiunea este in principal cauzata de pierderea de sange, distrugerea de globule rosii sau de inabilitatea corpului de a crea suficiente globule rosii. Cea mai des intalnita forma de anemie este anemia prin carenta de fier (nu se poate crea destula hemoglobina), iar lipsa de folat sau de vitamina B-12 (anemie pernicioasa) poate avea un impact asupra corpului tau de a crea globule rosii.
Tratamentul pentru anemie include adesea schimbari in alimentatie, respectiv alimente bogate in fier si alte vitamine esentiale pentru producerea hemoglobinei si a globulelor rosii, dar si alimente care te ajuta sa asimilezi fierul mai bine. Desi exista planuri individualizate, majoritatea necesita: 150-200 mg de fier zilnic, fiind dificil de obtinut doar prin alimentatie. Exista doua tipuri de fier in alimente: hem si non-hem. Cel hem se gaseste in carne de vita, de pui si fructe de mare. Fierul non-hem se gaeste in plante si alimente fortifiate cu fier. Desi corpul uman le poate asimila pe ambele, cel hem este asimilat mai usor.
Iata cele mai cunoscute exemple de alimente benefice in tratamentul anemiei:
– Legume cu frunze verzi – in special cele de culoare verde inchis, sunt printre cele mai bune surse de fier nonhem. Includ: spanac, kale, varza, papadie, sfecla (varza si sfelca contin si folat, ca si citricele, leguminoasele si cerealele integrale). Vitamina C este utila pentru ca stomacul sa asimileze mai bine fierul, respectiv din portocale, ardei rosii, capsuni
– Carne de vita si pui – contin fier hem. Carnea rosie, de miel si de vanat sunt cele mai bune surse, cea de pasare sau de pui au cantitati mai mici. Absorbtia fierului creste daca sunt consumate cu alimente cu fier non-hem
– Ficat – este cel mai cunoscut organ de animal, bogat in fier si folat. Alte variante sunt: inima, rinichi si limba de vita
– Fructele de mare – ofera fier hem (scoici, moluste, creveti). Pestele bogate in fier: sardine in ulei, ton proaspat sau conservat, somon proaspat, halibut proaspat, biban proaspat, egrefin proaspat. Somonul conservat este bogat in calciu si reduce asimilarea de fier ca si laptele, iaurtul, kefirul, branza, sardinele, broccoli, tofu.
– Alimente fortifiate cu fier – suc de portocale fortifiat, cereale fortifiate, alimente din faina rafinata fortifiata, paste fortifiate, orez alb fortifiat
– Leguminoase – surse bune de fier pentru vegetarieni si cei care consuma carne: fasole, naut, soia, mazare.
– Nuci si seminte – multe tipuri de nuci si seminte sunt surse bune de fier si au gust bun presarate pe salate sau iaurt. Cateva exemple: seminte de dovleac, caju, fistic, canepa, pin, floarea soarelui, migdale.
Niciun aliment nu va putea vindeca singur anemia, dar o alimentatie sanatoasa bogata in alimente cu frunze verzi, nuci si seminte, carne, fructe de mare si leguminoase va poate ajuta semnificativ. Aveti grija de sanatatea voastra si incepeti prin grija acordata alimentatiei!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.