Caii si copiii creeaza o conexiune aparte care se poate dezvolta intr-un mod nebabuit. Prin intermediul Sarei am inteles si eu anul acesta cum functioneaza relatia dintre copii si cai si recunosc ca am ramas profund impresionata de inteligenta si blandetea acestor animale, precum si de echilibrul delicat in care decurge interactiunea lor.
Caii si beneficiile pentru copii
1. Invata cum functioneaza increderea – caii nu pot lucra bine cu instructorii in care nu au incredere. Asa cum proprietarul sau calaretul trebuie sa aiba incredere in calul sau si calul trebuie sa aiba la randul sau incredere in acesta
2. Invata resposabilitatea – atunci cand are grija de un cal copilul tau va invata extrem de rapid ca trebuie sa preia in acelasi timp responsabilitatea sa. Cel mai bun mod de a va asigura ca preiau aceasta responsabilitate consta in a urmari ca se implica in toata munca pe care o implica ingrijirea calului (hranirea, perierea, curatarea, inseuarea si calarirea sa). Ca orice copil, va considera ca se poate juca cu calul si il poate calari, dorind sa lase treburile grele in sarcina voastra. Odata ce copilul se implica in procesul de ingrijire al anumalului va ajune involuntar sa se si ataseze mai mult de el, intelegandu-i necesitatile.
3. Se va cladi increderea in sine – caii pot sa para mari si intimidanti pentru un copil. Odata ce copilul are ocazia sa isi calatreasca calul singur, va avea automat mai multa incredere in el, ceea ce ii va permite sa dezvolte incredere si in domenii precum relatii sau scoala, conducand la un respect de sine crescut
4. Invata rabdarea – caii nu executa imediat ceea ce le spui sa faca. Uneori dureaza un timp pentru ca lucrurile sa functioneze. Prin urmare, daca copilul tau are de-a face cu un cal incapatanat, va trebui sa invete sa astepte; rabdarea este o calitate fundamentala pentru orice copil
5. Invata sa aiba mintea deschisa – atunci cand va lucra cu caii, copilul va invata ca nu toti se comporta in acelasi mod. Va invata incontinuu de la calul sau care este modul de comportament, ceea ce ce poate dovedi de ajutor si in alte domenii din viata
6. Invata sensibilitatea – caii se agita daca stapanul nu ii indruma in sensul corect. Atunci cand ai un cal inveti ca nu poti sa presupui ca acesta iti va urma indicatiile sau se va calma daca ridici tonul. Trebuie sa inveti sa ii vorbesti cu calm si sa ii intelegi comportamentul; sa inveti daca reactiile sale reies din teama, furie sau alt motiv.
7. Autodisciplina – caii nu sunt atat de usor de manuit. Multor copii le lipseste implicarea si decid sa renunte la un lucru imediat ce lucrurile devin dificile. Deoarece cu caii se lucreaza devreme, copilul tau poate invata sa se trezeasca dimineata devreme si sa iasa afara pentru a-si ingriji animalul; acest aspect il poate invata multe alte aspecte ce tin de disciplina.
8. Cum sa invete din greseli – majoritatea copiilor nu sunt capabili sa preia o sarcina si sa o execute perfect. Aceasta regula se aplica si cailor deoarece calaretul trebuie sa faca fata reactiilor acestuia. Copilul va invata rapid cum sa nu repete greselile dupa ce va invata consecintele.
9. Sa invete respectul – caii pot sa devina periculosi daca nu sunt directionati in mod corect. Atunci cand un copil are un cal va invata rapid ca daca nu il respecta exista consecinte. Dupa ce va retine acest aspect va ajunge sa respecte si alte lucruri din jurul sau.
10. Sa se distreze – ultimul, dar nu cel din urma aspect este distractia. Daca un copil nu se poate distra cu calul sau are sanse mai mici sa isi doreasca sa se ocupe de sarcinile care ii revin odata cu acesta, ceea ce poate conduce la o lipsa de interes. Asigurati-va ca nu obligati copiii sa faca nimic din ceea ce presupune ingrijirea unui cal si ca se distreaza, ca se creeaza bazele unei prietenii frumoase intre acestia.
Voi ati calarit vreodata un cal? Dar copiii vostri? Cum vi s-a parut experienta?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.