Pentru ca ne aflam la inceput de an scolar pentru multi parinti plecarea copilului la gradinita sau la scoala reprezinta o problema cel putin spinoasa. De cele mai multe ori cei mici plang si sufera dupa parintii lor aparand binecunoscuta anxietate de separare. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le poti face din timp pentru a usura intrarea in colectivitate.
Atunci cand puiul tau paseste pentru prima data in gradinita sau in scoala pare ca poarta intreaga greutate a lumii pe umerii sai. Eu am trecut prin aceasta experienta de patru ori pana acum, urmand cat de curand ca si mezinul familiei, micutul Moise, sa isi urmeze fratii. Sunt copii care nu se adapteaza bine si care vor plange sau copii care nu isi doresc ca parintii lor sa plece acasa/la serviciu. Am avut norocul sa ne iasa in cale cadre didactice extraordinare si intelegatoare si in cazul nostru procesul de tranzitie s-a realizat in mod calm si armonios.
Anxietatea de separare reprezinta un aspect normal pentru un copil, chiar daca acesta in trecut a petrecut timp intr-o gradinita sau intr-o scoala. Este privita drept o experienta noua, iar acestea reprezinta de cele mai multe ori un motiv de teama. Copiii invata in colectivitate cum sa isi asume un grad mai mare de responsabilitate, cum sa urmeze reguli si cum sa se acomodeze la un program structurat. In plus, ia contact cu o multime de copii pe care nu ii cunoaste care, chiar daca sunt de aceeasi varsta, raman din punctul sau de vedere necunoscuti.
Consider ca cel mai important pas in acest sens este ca parintii sa ia decizii asumate, in cunostinta de cauza, cu privire la mediul prescolar sau scolar in care isi trimit copilul. Astfel vor fi convinsi ca cei mici se afla pe maini bune si nu isi vor face griji cu privire la educatia sau la siguranta lor. Atunci cand parintele este impacat cu sine si linistit reuseste sa transmita starea sa si copilului, iar separarea se va realiza mult mai usor.
Apoi, conteaza ca parintele sa isi ia ramas bun si sa plece cat mai rapid din gradinita sau scoala, fara a tergiversa prea mult procesul de despartire si, desigur, fara a manifesta vreo teama in acest sens. In caz contrar copilul va intui ca exista un punct slab si se poate folosi de acesta pentru a amplifica momentul de ramas bun.
Multe gradinite si scoli organizeaza vizite speciale pentru copii care sunt extrem de utile in procesul de acomodare. Cei mici pot merge insotiti de voi si pot chiar sa ia parte la diverse activitati sau cursuri, inainte de a incepe propriu-zis anul scolar. Se obisnuiesc astfel cu mediul si, de ce nu, poate ajunge chiar sa le placa. Nu trebuie omis si faptul ca vor cunoaste cadrul didactic care le va fi alaturi in urmatorii ani si pot lega o prietenie cu acesta.
Pe perioada vacantei de vara ajuta daca faceti in momentele petrecute in familie diverse referiri la gradinita sau la scoala. Le puteti adresa celor mici diverse intrebari, de exemplu ce le-ar placea sa invete, ce parere au despre aceasta etapa din viata lor, de ce anume le este teama si puteti sa le explicati cum va decurge programul lor zilnic. Este de asemenea util daca incepeti o rutina cu privire la pregatirea hainelor si imbracarea pentru gradinita/scoala la o anumita ora; presupune, desigur, si sa va modificati putin programul zilnic de trezire.
Nu in ultimul rand, reasigurarea constanta a copiilor, sublinierea faptul ca nu va exista nicio problema la gradinita sau la scoala ajuta. Iar daca cumva va fi cazul voi sunteti permanent alaturi de ei pentru a-i sustine. Va doresc o acomodare cat mai usoara si sa va bucurati de un an scolar reusit!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.