Aceasta este o intrebare care framanta pe multe persoane. Insa nu exista un adevar absolut. Eu recunosc sincer ca le folosesc pe ambele, in functie de situatie si de necesitate. Iata avantajele si dezavantajele pe care le prezinta fiecare dintre ele.
Atat mierea, cat si zaharul fac parte din categoria carbohidratilor, fiind compusi in cea mai mare parte din glucoza si fructoza. Sunt folosite in prepararea diverselor retete si, daca sunt folosite in exces, pot cauza cresterea in greutate. Desi mierea este privita drept o alternativa sanatoasa, nici zaharul nu este chiar atat de nociv (vorbim, desigur, de zaharul brun).
Mierea – albinele folosesc nectarul colectat de la flori pentru a crea mierea; aceasta este consumata in general sub forma lichida si poate varia de la galben pal la maroniu inchis. Pe langa cele doua zaharuri, in compozitia sa se mai regasesc: enzime, aminoacizi, vitamine B, vitamina C, minerale (magneziu si potasiu) si antioxidanti. Multe dintre acestea sunt desemnate flavonoide – substante cu proprietati antiinflamatorii. Valoarea nutritionala pe care o are compozitia mierii variaza in functie de origine; sunt cunoscute peste 300 de sortimente de miere, cu o culoare si aroma distincta.
Beneficii pentru miere: poate fi folosita intr-o cantitate mai mica comparativ cu alti indulcitori deoarece are un continut mai ridicat de fructoza, contine vitamine si minerale, in stare cruda ajuta la ameliorarea alergiilor datorita polenului din compozitie; este supusa unui proces mai redus de procesare decat zaharul si necesita pasteurizare pentru un consum in siguranta. De asemenea, se cunosc si urmatoarele aspecte: ajuta la distrugerea germenilor deoarece are proprietati antimicrobiene, ajuta la vindecarea ranilor si la arsurilor usoare, ajuta la ameliorarea tusei si a durerii de gat.
Dezavantaje pentru miere: este bogata in calorii (reprezinta o problema pentru persoanele care sufera de diabet, boala cardiaca sau obezitate), este compusa in principal din zahar, poate sa nu fie sigura pentru bebelusii mai mici de un an (din cauza riscului de botulism).
Zaharul – este compus din glucoza si fructoza, care formeaza sucroza. Nu contine vitamine sau nutrienti. Este un carbohidrat dens si necesita procesare intensa inainte de a fi rafinat (forma cea mai des consumata). Zaharul brun este o combinatie de zahar alb si melasa si ale unele urme de nutrimente.
Beneficii pentru zahar: este o substanta naturala, are un numar mai redus de calorii comparativ cu mierea, rezista o perioada indelungata si este folosit in copt si gatit, fiind usor accesibil. Zaharul este privit drept o sursa de combustibil rapid pentru organism; creierul uman necesita 130 de grame de carbohidrati pe zi pentru a functiona.
Dezavantaje pentru zahar: creste riscul de aparitie al unor boli (boli cardiace si diabet de tip 2), conduce la cresterea in greutate (se gaseste in multe alimente procesate), poate fi mai dificil de digerat decat mierea (deoarece nu contine enzime), are un indice glicemic mai mare decat mierea. Daca este consumat in cantitati mai mari decat are nevoie corpul, poate oferi un puseu brusc de energie urmat de o scadere subita (ca urmare a indicelului glicemic ridicat); pe plan fizic puteti observa dureri de cap, oboseala si dificultate in concentrare.
Indiferent de varianta pentru care optati, retineti ca moderatia este intotdeauna aspectul de baza cand vine vorba despre alimente. Prin urmare, atata vreme cat nu exagerati si nu suferiti de anumite afectiuni, puteti consuma in siguranta fie miere, fie zahar.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.