Somnul este la fel de important pentru viata unui copil ca si ceea ce mananca sau bea. Desi este deseori un aspect trecut cu vederea, sper ca aceste informatii sa va convinga nu doar de utilitatea sa, ci si de beneficiile pe care le detine.
Multa lume considera ca somnul este un obicei intentionat, prin urmare nu are un rol deosebit. Aceasta perceptie este complet eronata. Pentru ca in zilele noastre parintii lucreaza destul de mult, iar programul copiilor este incarcat cu felurite activitati, somnul ajunge pe plan secund. Nu pare un aspect deosebit saritul peste sieste sau culcarea la ore tarzii, dar somnul conteaza in starea de veghe, in nivelul de stres si poate influenta temperamentul, invatarea si comportamentul social. Caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca un somn de calitate sunt urmatoarele: o durata suficienta, un somn neintrerupt, un numar potrivit de sieste (in functie de varsta), un orar de somn sincronizat cu ritmul circadian natural al copilului. In cazul in care nu sunt intrunite aceste caracteristici, pe termen lung pot aparea simptome ale privarii de somn. Iata cateva beneficii ale somnului demonstrate stiintific.
- Somnul sustine cresterea si dezvoltarea. Aflati ca hormonul de crestere este secretat in principal in timpul somnului. Mama natura a protejat intr-un fel special bebelusii, asigurandu-se ca petrec aproximativ 50% din timp in acest stadiu profund, considerat esential pentru o crestere adecvata. Exista chiar un grup de cercetatori italieni care a studiat copiii cu deficient ale hormonului si a descoperit ca acestia dorm mai putin decat media de copii
- Somnul stimuleaza sistemul imunitar. In timpul somnului se produc si citokine, proteine care ajuta la combaterea infectiilor, bolilor si stresului. Prin urmare, o perioada prea scurta de odihna va conduce la un nivel scazut al acestora. In cazul adultilor, studiile au demonstrat ca cei care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au sanse de 3 ori mai mari sa dezvolte o raceala comparativ cu cei care dorm minim 8 ore.
- Somnul influenteaza greutatea corporala. Atunci cand somnul nu este in cantitate suficienta, creste riscul de obezitate, inca din copilarie. In situatia in care parintii invata de la inceput sa interpreteze plansul bebelusilor si sa ii linisteasca, cei mici au sanse mai mici sa devina supraponderali. Exista o conexiune profunda intre somn si greutate – cand am mancat suficient pentru a ne satura, celulele adipoase creeaza leptina si ne oprim din mancat; privarea de somn influenteaza acest hormon incat copiii ajung sa manance excesiv. In plus, copiii poftesc alimente cu multe grasimi sau carbohidrati cand sunt obositi, iar copiii obositi tind sa fie mai sedentari.
- Somnul ajuta inima. Expertii incep sa descopere mecanismul prin care somnul protejeaza copiii de leziuni vasculare (ca urmare a hormonilor de stres circulanti si a peretelui arterial) datorate colesterolului. Copiii care au tulburari de somn prezinta o functionare excesiva a creierului in timpul somnului si declanseaza mecanisme de aparare ale organismului. Nivelul de glicemie si cortizol raman ridicate noaptea, fiind corelate diabetului, obezitatii si bolilor cardiace.
- Somnul reduce riscul de accidentare. Copiii sunt neindemanatici si impulsivi cand nu se odihnesc, devenind predispusi accidentelor. Un studiu a dovedit ca scolarii care dorm mai putin de 9 ore pe noapte au sanse mai mari de accidentari ce au necesitat tratament medical.
- Somnul creste gradul de atentie. Acei copii care dorm mai putin de 10 ore pe noapte inainte de 3 ani au sanse de 3 ori mai mari sa dezvolte probleme cu hiperactivitatea si impulsivitatea pana la varsta de 6 ani. Simptomele privarii de somn seamana cu ADHD foarte mult, fiind deseori gresit diagnosticate. Pentru copiii de varsta scolara, un somn mai lung chiar si cu 27 de minute poate ajuta la tinerea sub control a dispozitiei si impulsurilor.
- Somnul ajuta invatarea. Nou-nascutii, conform unei cercetari, chiar invata in timpul somnului. Se pare ca sistemul nervos testeaza conexiunea dintre creier si muschi.
Dupa cum ati aflat, somnul este esential pentru toate categoriile de varsta, iar siestele au un efect realmente surprinzator. Asigurati-va ca puneti bazele unei rutine solide de somn, pe care o respectati zilnic. Iar micutii vostri cu siguranta vor avea numai de castigat.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.