Copiii se confrunta, in special in anotimpul rece, cu o multime de viroze respiratorii, pe care cu totii le denumim raceli. Iata ce este o raceala de fapt, de cate ori poate sa se imbolnaveasca un copil in decurs de un an si care sunt principalele semne pe care le vei observa.
Informatii despre raceala
O raceala este denumirea pentru o infectie virala a tractului respirator superior, cauzata de un rinovirus (sunt cunoscuti in prezent mai mult de 200 de virusuri diferite care pot cauza infectia, dar acesta este cel mai frecvent intalnit) care patrunde in mucoasa nazala protectoare a copilului si declanseaza un raspuns imun din partea corpului. Pe scurt, daca copilul tau tuseste, ii curge nasul si stranuta, sunt sanse mari sa fie racit.
Este important de subliniat faptul ca antibioticele, care actioneaza impotriva bacteriilor, nu vor putea ajuta copilul sa se simta mai bine deoarece raceala este o infectie virala si nu necesita antibiotic. Cu exceptia nou-nascutilor sau a copiilor care au sistemul imunitar compromis, racelile in cazul copiilor sanatosi nu sunt periculoase si dispar in 4-10 zile fara tratament.
Semne pentru raceala
Atunci cand raceala debuteaza, primele semne sunt stare generala de rau, urmata de durere de gat, rinoree (nas care curge) sau tuse. Pe masura ce raceala evolueaza, pot sa apara si stranut, congestie nazala (nas infundat-dificultate in respiratia pe nas), senzatie de oboseala sau stare generala de rau, uneori febra, dureri de cap, dureri musculare, pierderea apetitului. Mucusul este initial transparent, dar ajunge sa devina de consistenta ingrosata si de culoare mai inchisa, de obicei galbuie sau verzuie. Racelile ajung in unele cazuri si la nivelul sinusurilor, al bronhiilor sau al urechilor, iar simptomele pot sa se manifeste si in zona digestiva, respectiv prin diaree si varsaturi.
Daca este vorba despre gripa, aceasta se manifesta diferit, respectiv cu febra mare, tuse si dureri in intregul corp. Debuteaza mai rapid decat o raceala si simptomele sunt resimtite mai puternic. Din punctul de vedere al copiilor, cei raciti au suficienta energie sa se joace si sa isi mentina rutina zilnica, in vreme ce copiii cu gripa stau de obicei in pat.
In general bebelusii si copiii de varsta mica se confrunta cu 8-10 raceli pe an, scolarii in medie cu 9 raceli pe an, in vreme ce prescolarii cu 12 raceli pe an. La adolescenti numarul scade la 2-4 pe an. Sezonul racelilor este din septembrie pana in martie-aprilie, prin urmare in aceste luni cei mici vor fi mai des bolnavi. Deoarece racelile sunt contagioase, este bine sa ii invatati pe copii regulile de igiena cat mai devreme; in acest mod previn raspandirea microbilor si vor fi la randul lor mai bine protejati. Complicatiile unei raceli in cazul copiilor pot sa fie reprezentate de infectii ale urechii, sinuzita, pneumonie sau chiar astm. Din acest motiv este important sa fie consultati de medic si sa respectati intocmai planul de tratament recomandat de catre acesta.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.