Importanta comunicarii este incontestabila in epoca in care traim in orice domeniu al vietii, fie ca este vorba despre planul personal sau de cel profesional. Cu atat mai mult se dovedeste importanta de la varste fragede. Iata de ce este bine sa vorbim cu copiii si cum ii ajuta sa se dezvolte.
Comunicarea este modul fundamental prin care asiguri o relatie frumoasa si echilibrata cu copiii tai. Eu obisnuiesc sa vorbesc zilnic cu cei cinci voiosi ai mei. Fie le adresez diverse intrebari care tin de activitatile ce le fac placere, fie le povestesc despre ale mele. Ne simtim tare bine si conectati cand avem chiar si cateva clipe de ragaz impreuna.
Exista nenumarate beneficii pe care le detin impartasirea constanta a gandurilor si a ideilor cu copiii tai, precum si sansa de a-si exprima propriile pareri. Iata doar cateva dintre ele:
– Imbunatatirea abilitatilor verbale. Atunci cand vorbesti in mod regulat cu copilul tau te asiguri ca asimileaza constant din bogatia limbajului verbal. Prin exemplul tau reusesti sa imbunatatesti modul in care percepe structurile propozitiilor. Daca copiii isi exprima la randul lor regulat punctele de vedere parintilor, se vor bucura de o abilitate mai buna de a-si prezenta ideile in fata intregii clase, cand va fi cazul
– Se amelioreaza competenta emotionala. Copiii care nu sunt capabili sa exprime modul in care se simt la un moment dat pot sa devina frustrati si sa se manifeste in diverse modalitati. Daca copiii isi verbalizeaza emotiile in cuvinte si le exprima clar in fata adultilor si a copiilor, au sanse mai mari sa isi rezolve eventualele probleme cu ajutorul unei simple discutii
– Iti intelegi mai bine copilul. Atunci cand vorbesti cu copiii, ei isi pot impartasi sperantele, visurile si temerile. Deci tu vei dobandi o intelegere aprofundata asupra copilului tau. Chiar daca majoritatea parintilor sunt extrem de ocupati cu profesiile lor, acordand cateva minute pe zi pentru a vorbi cu copilul despre ceva ce ii face placere ii vei transmite ca il asculti si il apreciezi.
– Ajung sa inteleaga mai bine instructiunile. Copiii primesc incontinuu instructiuni atat acasa, cat si la scoala, care pot sa se dovedeasca coplesitoare uneori. Cand transmiti indicatii clare, scurte, la intervale regulate de timp, copiii le vor intelege mai usor. In plus, pot sa te intrebe direct ceea ce nu inteleg
– Urmaresti dezvoltarea copilului tau. Pe masura ce copilul parcurge anumite praguri, se modifica competentele si sarcina de lucru. Daca discuti despre obiectivele, proiectele, rezultatele sale, atunci cand este la scoala, vei intelege mai bine modul in care progreseaza copilul tau. In plus, vei putea observa exact cum evolueaza vocabularul si exprimarea sa in propozitii. Prin simple povestiri cu privire la ceea ce a facut in fiecare zi reusesti sa il sustii sa isi exprime gandurile
– Comportamentul de la scoala. In legatura cu punctul anterior, la scoala toata lumea se asteapta ca elevii sa intractioneze cu colegii, profesorii si restul personalului intr-o maniera politicoasa. Daca exersati abilitatile acestea prin comunicare constanta, veti reusi sa puneti bazele unor limite clare si utile in interactiunea cu adultii si nu numai; acestea se dovedesc extrem de importante pe termen lung pentru ca vor fi preluate si la maturitate.
Consider ca prin comunicare transmitem nu doar atentia pe care o dorim, ci si cea pe care o oferim. Functioneaza in ambele sensuri. Iar atunci cand este inceputa inca din primele zile si luni de viata va asigurati ca veti avea o relatie de familie frumoasa.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.