Inteligenta emotionala sau EQ reprezinta un atribut de baza pentru orice varsta, de multe ori dovedindu-se mai importanta decat inteligenta conventionala sau IQ. Traim inconjurati de oameni si experimentam emotii, prin urmare avem nevoie de calitati importante precum empatia si multe altele.
Ce este inteligenta emotionala
Cand vine vorba despre fericire si succes in viata, inteligenta emotionala este la fel de importata ca abilitatea intelectuala. Ea te ajuta sa cladesti relatii solide, sa ai parte de reusite la scoala si mai apoi la locul de munca, sa iti atingi obiectivele carierei si cele personale. Consolidarea inteligentei emotionale poate de asemenea sa te ajute sa te conectezi cu sentimentele tale, sa faci fata stresului, sa transformi intentia in actiune si sa iei decizii informate despre lucrurile care sunt importante pentru tine.
Cum sa cresti inteligenta emotionala la copii
Pentru a avea un copil inteligent emotional trebuie sa incepi de cat mai timpuriu. Iata cateva metode simple si la indemana oricarui parinte:
– accepta perspectiva copilului si empatizeaza. Chiar daca nu poti sa gestionezi toate supararile copilului, poti empatiza cu el. Faptul ca o alta persoana il intelege il ajute sa isi descarce emotiile tulburatoare (se activeaza anumite substante in corp benefice, care ii vor fi de ajutor si la maturitate). Vor fi momente in care va parea depasit de situatie, dar este important sa empatizezi; astfel va copia exemplul tau si va empatiza la randul sau. Nu trebuie sa fii de acord cu el, dar este important sa nu uiti cu are dreptul la propria perspectiva; este de ajutor daca numiti impreuna emotiile prin care trece
– permite libera exprimare. De cele mai multe ori copiii nu sunt capabili sa discearna intre emotii si persoana lor, asadar in calitate de parinte este important sa ii accepti emotiile si nu sa le negi sau sa le minimizezi; astfel va ajunge in timp sa le accepte si el. In caz contrar, ele vor fi reprimate si la un moment dat vor izbucni fie prin comportamente negative fata de frati/surori, cosmaruri sau ticuri nervoase. Intreaga gama de emotii face parte din natura umana, chiar daca nu sunt toate pozitive; tu vei interveni prin stabilirea unei limite; copilul tau va invata ca este ceva normal si ca nu este singur.
– asculta-i sentimentele. Furia nu va disparea pana nu este auzita. Indiferent de varsta copilului tau, acesta trebuie sa stie ca este ascultat; copiii se tem de emotiile puternice asa ca ajung transformate in tantrumuri pentru a le face fata. Odata stabilita aceasta legatura, se va exprima deschis fata de tine. Sunt sanse mari sa devina mai cooperant si chiar mai afectuos odata ce se simte in siguranta. Asigura-te ca esti complet prezent si ca asculti, iar copilul tau se va putea vindeca singur; pe termen lung va invata singur cum sa isi gestioneze trairile fara a rabufni sau a interioriza emotii.
– invata-l sa rezolve probleme. Emotiile sunt mesaje, iar datoria unui parinte este sa isi invete copilul sa le simta, sa le tolereze si sa actioneze ca si cum ar rezolva o problema; este necesar un antrenament si modelare din partea ta. Atat adultii cat si copiii cand simt ca emotiile lor sunt intelese si acceptate, nu mai apare acea tensiune negativa si apare o cale de rezolvare a problemei. Uneori cei mici se descurca singuri, iar alteori nu le strica o mana de ajutor; nu este suficient doar sa empatizezi cu copiii, toti au nevoie de antrenament in exprimarea emotionala. Rezista tentatiei de a veni sa ii salvezi din orice situatie banala; este bine sa intervii doar atunci cand ti se cere, in caz contrar ii vei transmite ca nu ai incredere in abilitatea sa de a se descurca singur.
– distrati-va. Atunci cand observi un tipar negativ, recunoaste faptul ca cel mic se confrunta cu sentimente puternice pe care nu stie cum sa le tina in frau. Joaca este cea mai buna solutie. Apeleaza la imaginatie, la jocuri de rol, la glume si ghicitori, orice starneste interesul micutului tau. Toti copiii experimenteaza emotii puternice zilnice, iar de multe ori se simt neajutorati, furiosi, tristi, speriati sau gelosi. Un copil sanatos emotional va fi capabil sa faca fata acestor emotii prin joaca deoarece nu se poate exprima prin cuvinte (nici adultii nu reusesc intotdeauna), iar ajutorul tau este crucial. Pana la urma, rasul este cel mai bun remediu in orice problema.
Voi la ce metode apelati pentru a dezvolta inteligenta emotionala cu micutii vostri?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.