Luna martie este cunoscuta la nivel international mai ales datorita zilei de 8 martie, ziua femeii. Adevarul este ca intreaga luna este dedicata doamnelor si domnisoarelor. Asa ca va invit la o scurta lectie de istorie la inceput de primavara.
Martie este declarata drept luna femeii la nivel international ca urmare a contributiei pe care o detin femeile in istorie si in societatea contemporana. In anul 1911 ziua de 8 martie a fost pentru prima data sarbatorita drept Ziua Internationala a Femeii in Europa. In multe state europene, dar si de peste ocean, drepturile femeilor reprezentau un subiect politic aprins. Sufragiul femeilor, dorinta de a participa la vot, reprezenta o prioritate pentru multe organizatii feministe.
Insa odata cu criza economica din 1930, care s-a resimtit la nivel mondial, iar apoi cel de-al doilea razboi mondial, drepturile femeilor nu au mai reprezentat o prioritate. In anii 1950 si 1960, ca urmare a “problemei” evidentiate – femeile casnice care renuntau la aspiratii profesionale si intelectuale pentru viata de familia – miscarea a reinviat. Dorinta de eliberare a femeilor, interesul in problemele lor dar si realizarile lor din decursul istoriei au reinviat.
Pana in anii 1970 s-a reusit introducerea multor femei in istorie, asa cum era predata copiilor la scoala, insa nu erau informatiile complete. Multe universitati au inceput sa includa in programa lor de studiu istoria femeilor si alte domenii vaste de studiu similare.
In 1978 in California, prin Forta Sarcinii in Educatie a Comisiei Sonoma cu privire la Statutul Femeilor, a inceput celebrarea unei Saptamani de Istorie a Femeilor, aleasa sa coincida cu Ziua Internationala a Femeii, 8 martie. Reactia la scara larga a fost una pozitiva, scolile incepand sa gazduiasca propriile programe de acest gen. Apoi, s-a dorit declararea sa la nivel national, prin intermediul unei hotarari a Congresului.
Trei ani mai tarziu, Congresul SUA a stabilit legal Saptamana Nationala a Istoriei Femeilor. Aceasta recunoastere a incurajat o participare si mai larga in cadrul sau, iar scolile s-au concentrat pe proiecte speciale si expozitii care celebrau istoria femeilor. Organizatiile au sponsorizat discursuri tematice si au fost distribuite materiale tiparite despre aportul femeilor notabile.
In anul 1987, Congresul a extins la cerere saptamana la o intreaga luna si a emis incepand de atunci cand o hotarare anuala, cu sprijin vast, pentru Luna Istoriei Femeilor. Presedintele SUA la randul sau a emis o proclamatie speciala pentru aceasta luna. Pentru a extinde suplimentar istoria femeilor in curricula de istorie, s-a discutat infiintarea unui Muzeu National al Istoriei Femeilor in Washington, menit sa creasca gradul de constientizare si cunoastere asupra impactului femeilor in istorie.
Femeile obisnuite, dar si cele notabile joaca dintotdeauna un rol primordial la nivelul intregii lumi. Munca, daruirea si dragostea lor se cere apreciata si celebrata, iar contributiile pe care le-au avut in cursul istoriei sunt impresionante. Va doresc, dragi femei, sa avem parte de o primavara linistita si senina, incununata de realizari pe sufletul nostru.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.