Nu cred că greșesc când spun că toți părinții își doresc pentru copiii lor ce este mai bun, iar aici se include și o dezvoltare corespunzătoare a acestora. Chiar dacă mulți dintre noi ajungem să ne îngrijorăm prematur și inutil, chiar dacă ajungem poate să ne măsurăm și cântărim copiii mai mult decât ar trebui, nu trebuie nici să neglijăm complet modul în care aceștia se dezvoltă deoarece în situația în care o întârziere de creștere nu este diagnosticată și tratată corespunzător pot apărea efecte negative asupra sănătății fizice și mintale a celor mici.
Modul în care crește în înălțime un copil este influențat atât de factori genetici și medicali, precum și de factori de mediu, iar deficitul de hormon de creștere la copii, deși este o boală rară, reprezintă o situație medicală complexă, caracterizată prin întârzierea creșterii în înălțime și în dezvoltarea organismului. Un copil cu o statură joasă este expus în copilărie unui risc de hărțuire, imaturitate socială și stimă de sine scăzută, iar mai apoi la maturitate poate ajunge să se confrunte cu probleme de natură psihologică sau metabolică.
Există în acest sens și câteva statistici importante realizate la nivel extins, pe care doresc să le menționez. Astfel, 2 din 5 părinți nu știu că există un tratament pentru tulburările endocrine ce cauzează un deficit de creștere la copii. 1 din 2 părinți nu cunosc detalii legate de graficele de creștere pentru copii. De asemenea, marea majoritate a medicilor sunt de părere că deficitul de creștere la copii este subdiagnosticat și părinții au nevoie de informații suplimentare despre această afecțiune. Nu în ultimul rând, și pandemia și-a lăsat amprenta asupra consultațiilor la medic pentru evaluare generală sau control, 55% dintre părinți estimând că numărul acestora a scăzut, iar 50% dintre medici au confirmat această scădere, când vine vorba despre copii sub 1 an, acest grad redus de participare la consultații medicale observându-se însă și la copii mai mari, părinții ajungând să prefere metode de consultații alternative.
Am reținut câteva concluzii emise de specialiști care mi s-au părut de mare ajutor, fie că avem copii de vârstă mică sau mai mare. Astfel, printr-o efectuare constantă a măsurătorilor puteți contribui semnificativ la diagnosticarea precoce a copiilor care prezintă un deficit de hormon de creștere. De asemenea, un tratament corespunzător este esențial pentru atingerea obiectivului terapeutic, precum și creșterea calității vieții copiilor. Medicii de familie și cei pediatri joacă un rol esențial în procesul de diagnostic, iar cei endocrinologi în procesul de tratament (informație importantă cu privire la specialistul căruia trebuie să vă adresați).
Nu în ultimul rând, noi părinții avem datoria de a ne măsura copiii, cel puțin o dată la 6 luni și de a ne prezenta la medic când observăm o stagnare sau întârziere în creștere. Iată și declarația Doamnei Profesor Universitar Dr.Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie, cu privire la acest subiect ”Efectuarea constantă a măsurătorilor poate contribui semnificativ la diagnosticarea precoce a copiilor cu deficit de hormon de creștere. Tratamentul corespunzător este esențial pentru atingerea obiectivului terapeutic și creșterea calității vieții copiilor. Rolul medicilor de familie și al medicilor pediatri este astfel esențial pentru un diagnostic stabilit cât mai devreme și indicarea tratamentului adecvat de către medicul endocrinolog. De asemenea, părinții au un rol important în acest demers – se recomandă măsurarea copilului, cel puțin o dată la 6 luni și prezentarea la medic atunci când aceștia observă o stagnare sau întârziere a creșterii copilului.”
Pentru a ne ușura procesul de măsurare al copiilor, există în România încă din 2019 câteva grafice raportate la populația pediatrică și prin introducerea unor date simple (sex, înălțime, greutate, talie), veți putea evalua mai ușor creșterea acestora http://auxologie.sre.ro/. M-am bucurat să aflu că există soluții rapide și ușor de folosit, care sunt adaptate stilului de viață alert, dar și soluțiilor tehnologice actuale. Vi-l recomand și vouă și aștept impresiile voastre.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.