Cand vorbim despre consumul de lichide la adulti, e simplu. Se stie ca trebuie sa bem cel putin 2 litri de apa pe zi, asta pe langa ce mai consumam noi in timpul zilei (suc, cafea, ceai). In organism, exista 60% apa. Fiecare organ si tesut are nevoie de acest lichid miraculos pentru a functia cum trebuie.
Dar cand vine vorba despre copii, cate lichide ar trebui sa bea zilnic? Depinde de greutatea lor, de varsta lor si de temperatura de afara! De pilda, un copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani ar trebui sa consume 1.3 litri de lichide pe zi (cantitatea implica apa, lapte, ceai, suc natural, iaurt).
Este indicat ca micutii sa consume intre 250 si 570 de ml de apa pe zi (asta pe langa lapte). Puteti sa le dati si apa imbunatatita cu vitamine, dar medicii recomanda cel mai mult apa plata.
Apa ajuta la mentinerea unei greutati corecte, ajuta la imbunatatirea concentrarii, reduce riscul de a suferi de boli cronice, combate constipatia si infectiile tractului urinar. In plus, transporta nutrientii in tot corpul, ajuta la eliminarea toxinelor si mentine temperatura corpului (prin transpiratie).
Laptele este foarte important in primii ani de viata! Este o sursa bogata de proteine, de calciu si de vitamina D. Pediatrii americani recomanda ca un copilas intre 1 si 3 ani sa bea intre 88 si 120 ml pe zi.
Atentie! Nu ii dati celui mic sucuri bogate in zahar (de genul celor din comert), asta ca sa nu riscati sa dezvolte obezitate, carii si sa sufere de lipsa de calciu. Puteti sa preparati in casa, suc 100% natural, stors din fructe proaspete. Cantitatea de suc pe care un copil cu varsta intre 1 si 3 ani ar trebui sa o consume zilnic este cuprinsa intre 120 – 180 de ml.
Stiti cum sa verificati daca cel mic este hidratat corespunzator? Priviti culoarea urinei! Daca este mai pala, atunci copilul primeste suficiente lichide. Daca este mai inchisa, atunci cel mic ar trebui sa se hidrateze.
Pentru ca sunt activi, micutii nostri au nevoie de apa pentru a inlocui fluidele pe care le pierd prin transpiratie, mai ales cand e cald afara sau umiditatea e ridicata. Un copil se poate deshidrata usor, mai ales pentru ca ignora faptul ca ii este sete, fiind atent la joaca, spun cei de la babycenter.in. Cel mai bine, ca sa nu astepti sa iti spuna el daca i s-a facut sete, ofera-i tu apa din ora in ora.
Si nu uita! Nu face excese! Nu este indicat sa ii dai sa bea mai mult decat cantitatea zilnica recomandata. Asa ii poti taia apetitul pentru mancare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.