Grija pentru copilul ce ti se formeaza in pantece incepe din momentul in care afli ca esti insarcinata. Faci planuri, te gandesti la viitorul lui, vrei sa ii asiguri absolut tot ce are nevoie, iti doresti sa fie sanatos si sa devina un adult responsabil.
Pe parcursul celor noua luni citesti carti, articole, te documentezi referitor la schimbarile care au loc in corpul tau, la cum se dezvolta fatul, la ce trebuie sa faci mai departe in primii ani ai copilului. Inevitabil, te documentezi si despre celulele stem (sau celulele susa) despre care ai auzit ca sunt folosite in tratarea anumitor boli. Iata, de fapt, ce sunt celulele stem:
Organismul nostru este format din peste 200 de tipuri de celule diferite, toate avand ca origine o singura categorie de celule: celulele stem. Ele sunt responsabile pentru formarea si dezvoltarea ulterioara a fatului, apoi, dupa nastere, de reinnoirea si de repararea tesuturilor si a organelor.
Celulele stem hematopoietice (formatoare ale celulelor din sange) sunt prima categorie identificata de celule stem adulte. Acestea se gasesc in sangele placentardin cordonul ombilical, in maduva osoasa si in sangele periferic. Cele din sangele de cordon placentar sunt cele mai tinere. Celulele stem se pot utiliza pentru tratarea a 70 de boli, in arii ca: neurologie, oftalmologie, ortopedie, hematologie.
Celulele stem sunt folosite in terapie experimentala in afectiuni ca: autism, paralizie cerebrala, scleroza laterala, sindromul grefa contra gazda, encefalopatie. In tratarea leucemiei acute limfoblastice, boala care apare indeosebi la cei mici, se recomanda transplantul de la donator, iar autotransplantul de celule stem este folosit ca o ultima solutie de tratament. Plaja de varsta a pacientilor ce pot beneficia de tratamente in care se folosesc celule stem este larga, de la 18 luni, la 65 de ani.
Iata ca vin si cu un exemplu pentru voi. Primul copil roman tratat cu celule stem mezenchimale (din cordonul ombilical) prelevate de catre banca de celule stem Biogenis este Anastasia. Se afla deja la a doua interventie in Polonia, cu sprijinul unei banci romanesti acreditate de celule stem, Biogenis. Anastasia s-a nascut in luna decembrie 2011. Sapte luni si jumatate mai tarziu, fetita a fost diagnosticata cu tetrapareza cerebrala infantila forma spastica distonica bilaterala, o boala cauzata de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la nastere. Intrucat cordonul sau ombilical era legat in nod in esarfa, nasterea nu a putut avea loc natural si, dupa cateva tentative nereusite, s-a facut cezariana de urgenta. La 18 luni de la nastere Anastasia era sub observatie pentru dezvoltare intarziata psihomotorie. I-a fost recomandata kinetoterapia insa modificari marcante in starea ei nu s-au observat. Neurologii le-au recomandat parintilor Anastasiei sa incerce efectuarea unei terapii cu celule stem. Cum transplantul nu s-a putut realiza in Romania, parintii au dus-o pe micuta in Polonia. Procedura in sine a constat intr-o punctie lombara si infuzie de celule stem mezenchimale in lichidul cefalorahidian.
Rezultatele asteptate sunt imbunatatirea circulatiei cerebrale prin aparitia unor noi vase de sange precum si imbunatirea legaturilor nervoase. La doar o zi de la transplant Anastasia a spus pentru prima data, in mod clar, mama! In acelasi timp, apetitul micutei a crescut simtitor dupa momentul transplantului. Acestea sunt primele rezultate palpabile ale acestui transplant, realizat recent de echipa din Polonia. Tratamentul va continua cu inca cel putin doua astfel de infuzii cu celule stem mezenchimale.
Odata ce ti-ai cumparat kitul de recoltare si ti-a fost recoltata o anumita canitate de celule, aceasta ajunge in bancile proprii ale firmelor de recoltare, cum este si in cazul Biogenis. Acestea pot fi depozitate ori in Romania, ori in tari ca Anglia, Grecia, Danemarca, Germania.
Printre serviciile oferite de bancile de recoltare de celule stem se numara:
- stocare sange ombilical, concentrat
- stocare portiune de cordon ombilical
- extragere si stocare de Gelatina Wharton (invelis interior al cordonului, bogat in celule stem mezenchimale)
- prelucrare, purificare si stocare ADN copil si ADN mama
- teste metabolice din urina, nu din sange
- pachet de asistenta la transplant
Desi se spune ca celulele stem pot fi folosite la tratarea unor boli de care sufera parintii, de exemplu, trebuie sa aveti in vedere si cantitatea de celule stem prelevata, pentru ca de cele mai multe ori este prea mica pentru a fi transplantata acestora. Adica, nu va ajunge unei persoane care cantareste mai mult de 40-50 de kilograme. De obicei, cantitatea de celule stem recoltate variaza de la o nastere la alta. La o cezariana, unde se pierde sange, se recolteaza mai putine celule stem.
Daca va decideti sa achizitionati un kit de recoltare de celule stem, informati-va bine inainte. Vorbiti cu reprezentatul firmei de recoltare pentru a nu avea dubii ulterioare, cititi bine contractul pe care il veti semna, intrebati-l care sunt bolile in care acest transplant este prima recomandare etc. Fiti niste mamici informate!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.