Anticonceptionalele reprezinta cea mai folosita metoda de prevenire a sarcinilor in randul femeilor. Insa cate dintre voi cunosc efectele negative ale acestor pilule?
Dupa cum probabil stiti, aceste pastile pot fi estroprogestative, progestative sau pot contine doar estrogeni. Efectele adverse pot sa apara la unele femei si la altele nu, de aceea este foarte important ca aceste pastile sa fie prescrise de medic si nu luate dupa ureche. Gasesti mai jos o lista cu doar cateva dintre dintre efectele secundare ale acestor medicamente.
- S-ar putea sa ai schimbari de dispozitie. Sa te simti trista, ba chiar deprimata, sa nu mai ai chef de nimic. In multe cazuri se recomanda administrarea anticonceptionalelor in paralel cu antidepresive.
- Lipsa apetitului sexual este un efect… nedorit. Li se intampla celor care iau anticonceptionale pe o perioada mai mare de timp. De vina este estrogenul, care in cantitati mari poate avea ca efect reducerea libidoului. Solutia? Medicul iti poate prescrie anticonceptionale cu o formula bazata pe mai mult testosteron care creste dorinta sexuala.
- Una dintre cele mai intalnite reactii adverse este o menstruatie mai abundenta. E si o parte buna pentru ca scapi mai repede de acele zile “delicate”. Crampele specifice menstrei pot fi atenuate de la efectul hormonilor. De asemenea, poti avea sangerari intermenstruale, dar acestea dispar odata ce ai ajuns deja la a treia cutie de pilule.
- Sensibilitatea mamara poate creste, poti experimenta senzatia de greata (care poate trece in cateva luni de la inceperea administrarii pilulelor), poti avea ameteli si dureri de cap. Poate aparea acneea!
- Daca porti lentile de contact si observi anumite schimbari in privinta claritatii vederii sau legat de toleranta lentilelor, ar trebui sa mergi la oftalmolog.
- Cresc factorii de coagulare in sange si astfel este posibila formarea de cheaguri de sange.
- Anticonceptionalele combinate micsoreaza fluxul biliar si modifica compozitia bilei. De asemenea, cresc nivelul colesterolului.
- Anticonceptionalele mai sunt asociate cu cresterea tensiunii arteriale si dezvoltarea de tumori hepatice begnine.
Nu se recomanda pastilele contraceptive combinate la femeile de peste 35 ani care fumează. In plus, nu se recomanda administrarea acestor medicamente in cazul persoanelor care au avut afectiuni la ficat sau inima, cancer uterin sau de san, tensiune oscilantă sau migrene frecvente.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.