Dovleci sculptati, fantome, vrajitoare, personaje desprinse din povesti fac parte din spiritul sarbatorii de Halloween. Ca va place sau nu trebuie sa recunoastem ca si romanii (unii dintre ei) au preluat-o si o sarbatoresc an de an. Facem un pic de istorie si aflam ca Halloween-ul, sarbatoarea tuturor sfintilor, este de origine celtica si s-a raspandit in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din SUA. Si-ar avea originile in sarbatoarea romana a Pomonei, zeita fructelor si a semintelor, sau in festivalul mortilor numit Parentalia, ori este legata de festivalul celtic Samhain (in irlandeza veche inseamna “sfarsitul verii”). Cu alte cuvinte, festivalul Samhain sarbatorea sfarsitul verii si era echivalent cu inceperea unui nou an celtic. Tot atunci, celtii credeau ca granita dintre lumea de aici si cea de dincolo se slabea de Samhain si permitea spiritelor (bune sau rele) sa vina pe Pamant. Oamenii se deghizau pentru a le speria. In 835, Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie in sarbatoarea tuturor sfintilor.
Daca te afli printre cei care nu au nicio problema sa sarbatoreasca Halloween-ul, iar princhindelul tau te trage de maneca sa-i cumperi un costum “infricosator”, iata cateva activitati pe care le puteti face impreuna:
- cauta carti de colorat cu specific de Halloween; daca nu le gasesti pe piata, sa stii ca Internetul e plin de pagini cu tot felul de dovleci, fantome si insecte numai bune de colorat
- cumpara un dovleac si incepeti sa-l sculptati impreuna! puteti sa-i adaugati si accesorii (palarii, cercei etc)
- inchiriaza-i un costum micutului tau sau confectionati unul cu materiale la indemana, acasa; in magazine gasesti si vopsele numai bune de pictat prichindeii pe fata
- in perioada asta sunt tot felul de ateliere de Halloween pentru cei mici, ce ar fi sa cautati unul si sa il lasi pe micut sa se distreze alaturi de copii?
- organizeaza o petrecere de Halloween la tine acasa, cheama prietenii pustiului si distractia poate incepe!
- umple un lighean cu apa, pune niste mere inauntru si ia-te la intrecere cu cel mic – cine va reusi sa apuce cu gura cele mai multe mere castiga!
- creati fantome sau dovleci din hartie, apoi aranjati-le prin casa
- un alt joc distractiv pentru cei mici este “prinde gogoasa”: atarna o gogoasa de o sfoara, iar cel mic (fara sa se foloseasca de maini) trebuie sa o apuce doar cu gura; cine reuseste sa manance primul gogoasa e castigator!
Lista ramane deschisa! In functie de imaginatia voastra puteti face tot felul de activitati amuzante pentru cei mici! Asa ca lasa stresul si problemele macar pentru cateva ore si bucura-te impreuna cu puii tai!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.