Probabil fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat cu un anumit tip de alergie. Fie ca vorbim despre o alergie la polen, la acarieni, la vreun medicament, la fructe sau la anumite alimente. Alergia este o reactie a sistemului imunitar fata de o anumita substanta care nu este daunatoare pentru majoritatea persoanelor. De obicei sunt iritate pielea, nasul, ochii, tractul gastro-intestinal, mucoasele, caile respiratorii. Reactiile la mancare in cazul copiilor sunt de obicei la oua, capsune, alune, lapte, crustacee, soia, nuci, grau, dar de obicei cei mici le depasesc dupa ce trec de 3 anisori. Cei mici pot avea eruptii cutanate, dureri abdominale, diaree, greata si varsaturi. Daca nu se intervine rapid se poate ajunge la soc anafilactic, deci nu e de gluma! Daca prichindelul tau are astfel de manifestari cere rapid sfatul medicului. Alergia la polen si cea la mucegai sunt iar foarte intalnite la cei mici. Alergia la lapte afecteaza in jur de 2.5% dintre micuti. De obicei, prichindeii o depasesc dupa ce trec de 5 ani.
Foarte des intalnite sunt si alergiile la acarieni (44%). Reactiile pot fi prezente pe tot parcursul anului, dar se intetesc in sezonul rece cand locuintele sunt mai putin aerisite si mai calde. Sterge praful cat mai des, aeriseste camerele, evita umidificatorii de aer si plantele verzi si da cu aspiratorul cel putin o data pe saptamana. Poti incerca desensibilizarea care implica expunerea progresiva, prin administrare cutanata, la doze din ce in ce mai mari de alergeni. Astfel, organismul va invata sa tolereze factorul care declanseaza alergia. Sansele de reusita sunt de 70%. Daca vrei sa stii la ce alergii este predispus micutul tau fa-i niste teste alergologice cutanate sau sanguine. Daca cel mic are alergii alimentare, atunci eliminati produsele care ii dauneaza. Daca micutul are alergii la praf sau sezoniere, mentineti o igiena riguroasa in casa, aspirati cat mai des, folositi si dispozitive de curatare a aerului din camera (filtre HEPA), limitati folosirea covoarelor si a draperiilor, a animalelor de plus. Daca prichindelul are alergie la animale, la blana lor, atunci limitati contactul cu acestea.
Foarte important! Mergi la un medic alergolog care iti va recomanda tratamentul potrivit pentru micutul tau (fie ca e vorba de administrarea de antihistaminice orale sau locale, tratament cortizonic, imunoterapie etc). Desensibilizarea de care vorbeam mai sus se poate face in anumite conditii, in functie de alergen, de starea sau de varsta copilului. Este recomandata si fitoterapia (pentru copiii cu varste mai mari) ce implica infuzii de trei-frati-patati, coada-soricelului, urzica, flori de levantica, muguri de coacaze negre, dar totul sub recomandarea specialistului. La copiii de peste 4 ani este indicata si gemoterapia ce implica folosirea extractului din muguri de Ribes Nigrum (Coacaz negru), in doza indicata de medic. Si carbunele medicinal poate fi utilizat, acesta avand proprietati antitoxice, antispastice, absorbante, calmante si cicatrizante.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.