Pe cat e de frumoasa adolescenta, pe atat este de delicata prin schimbarile ei fizice si emotionale. Unii parinti au norocul ca tinerii sa depaseasca fara probleme aceasta perioada de tranzitie de la copilarie la maturitate. Altii se confrunta cu certuri, mofturi, ochi dati peste cap, reprosuri etc.
Adolescentii penduleaza intre nevoia de independenta si cea de protectie parinteasca, incearca sa-si gaseasca sinele, individualitatea, asa ca incercati sa ii ghidati, cu blandete, in permanenta, sa le fiti prieten si calauzitor, sa ii sfatuiti cand au probleme.
Nu inerentele transformari fizice (despre care trebuie sa discutati deschis, fara rusine) va vor da batai de cap, ci cele emotionale. Adolescentul poate avea schimbari bruste de dispozitie si poate naste un comportament “rebel”, de razvratire fata de parinti. De aici si tensiunile si conflictele iscate din senin. Va deveni interesat de sex, va cauta informatii pe net sau va vorbi cu prietenii/colegii. Este foarte importanta educatia sexuala in familie! Este foarte normal ca tanarul sa devina interesat, trebuie sa stiti cum sa puneti problema.
Mare atentie la emotiile negative care il pot determina pe adolescent sa devina ursuz, nepoliticos, uneori agresiv, inchis in sine. Ignorate pot duce la frustrari, depresii, complexe de inferioritate, neincrederea in fortele proprii, obsesii, narcisism, tendinta de a exagera, dificultatea in a lua decizii etc. Aici intervine rolul parintelui care trebuie sa observe daca pustiul sau pustoaica lui are astfel de probleme, iar mai apoi, impreuna cu el, trebuie sa gaseasca solutii! Nu ignorati astfel de comportamente!
Ce vei mai observa la adolescentul tau? Va incepe sa isi afirme, brusc, opiniile si nu va mai dori sa-l controlezi! Sper ca te astepti ca uneori sa nu o faca prea delicat. Comunicarea este esentiala si in acest caz. Incearca sa-i “dai spatiu”, sa nu il sufoci, sa il lasi sa traga el concluziile (gresite sau nu), sa nu exagerezi cu tendinta de a-l proteja (pe care el o sa o ia drept “control”). Asta il va ajuta sa-si formeze propriul cod moral, propriile gusturi, propriile opinii.
Empatizeaza cu el cand are probleme la scoala sau cu prietenii. Ofera-i exemple din experienta personala pentru a-l linisti si a-l face sa inteleaga ca si altii au trecut prin ce trece el.
E foarte important sa-i “monitorizezi” activitatea, dar el sa nu se simta “persecutat”. Verifica ce vizioneaza, ce citeste, limiteaza-i orele petrecute in fata calculatorului pe internet. In plus, rutina somnului e foarte importanta. De obicei, stau pana seara tarziu si dimineata au probleme la trezire. Poti sa preintampini aceste probleme daca nu ii lasi calculatorul in camera, televizorul sau tableta.
Daca simti ca nu poti face fata tuturor acestor schimbari care se petrec cu pustiul tau, nu e nicio rusine sa apelezi la un psiholog. Mai ales daca incepe sa dezvolte comportamente nocive. Cu rabdare si mult calm, treceti voi si de perioada asta! Succes!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.