Orhideele exista pe Pamant de peste 100 milioane de ani, iar eu ador aceste plante pentru gingasia si eleganta lor. Am raspandite ghivece cu ele in toata casa si tin extrem de mult la ele. Iata ce sfaturi este bine sa respectati cand vine vorba despre ingrijirea lor.
Orhideele sunt unele dintre cele mai comune plante de casa cultivate. Daca li se ofera conditiile de care au nevoie, nu este dificil sa inveti sa le ingrijesti. Aceste flori captivante se gasesc intr-o gama larga de culori si de marimi (exista specii de marimea unei monede, precum si specii de cateva zeci de kilograme), in functie de varietate. Reprezinta o pata de culoare pentru orice interior si nevoile lor de baza implica, ca la orice alta planta, anumite conditii de lumina, temperatura si umiditate. Florile lor pot supravietui de la cateva ore la 6 luni, in functie de specie.
Majoritatea speciilor necesita mai multa umezeala, alaturi de o drenare corespunzatoare a excesului de apa. Exista mai multe tipuri de mediu de crestere care poate fi folosit pentru orhidee – scoarta de pin, pietre, carbune, nisip, sol etc. In general, tipul de scoarta depinde de tipul de orhidee cultivat. De exemplu, orhideele phalaenopsis sunt de obicei cultivate in scoarta de copac grosiera, speciile cattleya in scoarta de textura medie, iar plantele tinere cresc cel mai bine intr-o scoarta cu textura fina.
Modul lor de plantare este unul superficial. Le puteti amplasa langa o fereastra sau intr-o camera indreptata spre sud. Prefera lumina puternica, indirecta. Un iluminat insuficient conduce la o inflorire necorespunzatoare. Din contra, prea multa lumina poate determina uscarea frunzelor. Temperatura este un alt factor important pentru orhideele de interior. In vreme ce aceste plante tolereaza temperaturi mai reci sau mai calde in sezonul lor de crestere, au nevoie sa fie cu 15 grade mai racoare in timpul noptii decat ziua pentru a inflori suficient.
In ceea ce priveste cantitatea de apa de care au nevoie, necesita udare din abundenta, insa trebuie sa li se ingaduie sa se usuce intre doua udari. Pentru a verifica gradul de umezeala puteti introduce un deget in mediul de cultivare. Daca este uscat, trebuie udata. In caz contrar, nu este necesar. Umiditatea mediului de care au nevoie trebuie sa se situeze intre 50 si 70%. Exista modalitati diverse pentru a creste umiditatea din casa voastra: asezati o farfurie plina cu apa, o tavita plina de pietre langa plante, stropiti-le cu apa zilnic sau folositi un umidificator.
Folositi fertilizare pentru orhidee o data sau de doua ori pe saptamana in timp ce produc noi muguri si reduceti la intervale lunare sau bilunare odata ce se maturizeaza. Renuntati complet odata ce intra in perioada de hibernare. Pentru ingrijire suplimentara este indicat sa schimbati ghiveciul in care se afla o data pe an. Daca observati ca orhideele inceteaza subit sa infloreasca, dar au lumina, temperatura, umiditate corespunzatoare, poate fi necesara replantarea. De asemenea, aveti grija la semnele de imbolnavire sau la diversi paraziti. Acestia din urma pot fi eliminati prin spalare sau prin tratament cu spray insecticid.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.