Chiar daca nu sunt expert in nutritie, dupa 6 sarcini pot spune ca am invatat deja care sunt alimentele benefice pentru corpul unei viitoare mame, precum si cele care trebuie evitate cu orice pret. In continuare va impartasesc cateva dintre informatiile si sfaturile pe care le pun si eu in practica.
O alimentatie sanatoasa este importanta in orice moment din viata, insa cu atat mai mult in perioada sarcinii, cand corpul tau este responsabil de dezvoltarea unei alte fiinte umane. Atunci cand consumi alimentele potrivite, iti vei ajuta bebelusul sau creasca si sa se dezvolte. Desigur, daca medicul iti recomanda, vei folosi si anumite suplimente alimentare pentru a beneficia de toate nutrimentele importante.
Desi cu siguranta vei resimti o senzatie puternica de foame, nu este nevoie sa manaci pentru doi, chiar daca esti insarcinata cu gemeni; mai degraba variaza cat de mult poti alimentele pe care le consumi. Un mic dejun sanatos reprezinta inceputul corect pentru orice zi deoarece iti va oferi energia de care ai nevoie pentru restul zilei si, in plus, te va impiedica sa apelezi la multe gustari bogate in calorii.
Fructele si legumele sunt prima categorie de alimente recomandata oricarei gravide, de altfel si preferata mea. Cea mai buna varianta este sa le consumi proaspete, dar la fel de bune sunt si sub forma de suc, congelata, coservata sau uscata; ai grija sa le speli bine inainte de a le manca. Apoi, carbohidratii, desi sunt o sursa importanta de energie pentru corp, pot sa contina o cantitate prea mare de calorii; painea, cartofii, cerealele pentru micul dejun, orezul, pastele, taieteii, meiul, porumbul, cartofii dulci fac parte din aceeasi categorie, care este bine sa reprezinte o treime din alimentele pe care le consumi. Incearca sa optezi pentru produse din faina integrala, bogate in fibre, precum orez brun sau paste integrale.
Proteinele nu presupun doar carne, lapte si oua, ci si leguminoase, nuci si, preferatul meu, pestele, pe care incerc sa il consum de doua ori pe saptamana. In ceea ce priveste carnea, este important sa fie bine gatita, pentru a evita riscul de a te contamina cu diverse bacterii periculoase, ca si in cazul oualor (fierte tari). Lactatele precum laptele, iaurtul si branza sunt o alta categorie importanta de alimente deoarece contin calciu; eu optez in general pentru lactate semidegresate sau degresate, fara indulcitori sau arome. Sunt de evitat branzeturile moi si cele cu mucegai deoarece pot fi periculoase in timpul sarcinii.
Alimentele mai putin sanatoase, bogate in grasimi si/sau zahar sunt de fapt cele care contribuie la cresterea in greutate, dar si la o serie de alte probleme de sanatate (precum cresterea colesterolului si a riscului de carii dentare). Aici pot fi incluse dulciurile, sosurile de salate, chips-urile, biscuitii, inghetata, prajiturile si produsele de patiserie, bauturile dulci.
Pentru ca unei gravidute i se face deseori foame, incerc sa am mereu la mine o gustare sanatoasa, pentru a evita tentatia alimentelor mai putin sanatoase de mai sus. Astfel, fie ca este vorba despre un sandvis cu sunca, branza sau peste, de o salata sau de mici portii de legume (morcovi, castraveti) sau fructe de sezon, de un iaurt sau de fructe uscate, un bol cu lapte si cereale, am la indemana cate ceva de rontait. Sa nu uitam de lamaie, preferata mea dintotdeauna, pe care o mananc intotdeauna cu placere.
In final, exista si cateva informatii importante de care tin cont atunci cand gatesc, cum ar fi curatarea ustensilelor si a suprafetelor de lucru, spalarea mainilor, depozitarea alimentelor gatite separat de cele nepreparate si folosirea temperaturii ridicate pentru anumite alimente, precum cele din carne sau oua. Sunt curioasa ce reguli respectati voi in sarcina si care sunt alimentele voastre preferate. Desigur, gravidutele care se confrunta cu greturi matinale vor intampina dificultati in alimentatie. La voi cum se resimte sarcina?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.