În ultima vreme m-am simtit fără vlagă, parca oboseam prea repede, capul ma durea si el destul de des, urcam 2-3 scari si eram fara suflu si totul a culminat cu faptul ca am avut o saptamana foarte plina cand dupa o seara cu doua evenimente si o zi plina cu cei mici, am tras masina pe dreapta si l-am chemat pe Adrian sa ma ia pentru ca put si simplu nu mai puteam sa conduc normal! Atenție, sunt semne ce pot trăda anemia! Află care sunt cele zece simptome ale anemiei.
Există mai multe tipuri de anemie, dar cea mai răspândită este anemia feriprivă. Când corpul dispune de prea puțin fier, el nu poate produce suficientă hemoblogină. Drept urmare, la organe și țesuturi ajunge prea puțin oxigen, lucru care poate afecta serios sănătatea. Oricine poate suferi de anemie, dar unele persoane sunt mai expuse decât altele acestui risc. De pildă vegetarienii, care nu includ în meniu carnea roșie, una dintre cele mai importante surse de fier, dar și persoanele care iau anumite medicamente (tratament îndelungat cu antiinflamatoare), cele care suferă de mici hemoragii (de exemplu ulcer gastric, colită, hemoroizi). Femeile sunt în mod special vulnerabile la acest tip de anemie din cauza pierderilor de sânge lunare din timpul menstruației. Se estimează că 20% din femei și 50% din gravide suferă de anemie, pe când doar 3% dintre barbati au aceasta problema.
Simptomele anemiei variază în funcție de gravitatea carenței de fier. Dacă ai o formă ușoară de anemie, este posibil să nu remarci prezența bolii sau să resimți doar o ușoară oboseală. În schimb, dacă boala avansează, manifestările ei pot deveni supărătoare. Hemoglobina e analiza care îți spune dacă suferi de anemie. O valoare mai mică de 12 g/dl la femei și 13 g/dl la bărbați confirmă prezența anemiei.
Iată opt simptome ale anemiei care te pot duce cu gândul la aceată problemă.
- Oboseală sau slăbiciune intensă. Ai observat că în ultima vreme dormi mai mult ca de obicei? Te simți slăbită și epuizată, deși te odihnești bine noaptea? Treburile de zi cu zi te obosesc peste măsură, ai senzația de slăbiciune musculară? Toate acestea pot indica o carență de fier.
- Dureri de cap. Când în organism există mai puțin fier decât ar trebui, țesuturile nu primesc suficient oxigen. Aceeași deficiență de oxigen există la nivelul creierului. Drept răspuns, arterele care irigă creierul se pot dilata (ca să aducă mai mult oxigen), reacție ce poate provoca dureri de cap. Dacă durerile de cap cronice au devenit brusc parte din viața ta, ar fi bine să mergi la medic.
- Infecții repetate. Dacă orice mică rană (zgârietură, tăietură etc.) are tendința să se infecteze în ciuda faptului că ai îngrijit-o sau se vindecă într-un timp îndelungat, nivelul scăzut al hemoglobinei poate fi cauza acestor neplăceri.
- Respirație îngreunată. Să dai cu aspiratorul în toată casa ori să urci pe scări un etaj sunt activități pe care înainte le făceai fără prea mare efort, dar acum te lasă cu respirația întretăiată? Să obosești și să gâfâi la cel mai mic efort pot fi semne de anemie feriprivă.
- Pofte neobișnuite. Un fenomen ciudat, pe care nimeni nu l-a putut explica: unele dintre persoanele care suferă de anemie au poftă să mănânce diverse substanțe necomestibile, precum gheață, pământ, vopsea, lipici, cretă, nisip… Această tulburare alimentară poartă numele de Pica. Așadar, dacă ai poftă de vreo „ciudățenie“, e posibil să suferi de o deficiență de fier.
- Dureri în piept. Când anemia e severă, în sânge există prea puțină hemoglobină și, implicit, oxigen. Drept urmare, poți simți durere sau senzație de strânsoare în piept, în special la efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen, dar nu are de unde să-l primească. Un asemenea simptom nu e de neglijat, căci el poate indica anemie, dar poate fi și semnul unei tulburări cardiace. Du-te la medic!
- Unghii moi și casante. Calitatea unghiilor tale spune multe despre carențele nutriționale.. În timp ce unghiile sănătoase și solide reflectă o alimentație echilibrată, cele casante și moi trădează o insuficiență de fier.
- Picioare neliniștite. Dacă ai momente în care simți nevoia puternică să-ți miști picioarele, nevoie însoțită de senzații ciudate și neplăcute în picioare, precum furnicături, înțepături, mâncărimi, ce apar în special când te odihnești (de pildă ești întinsă în pat ori stai pe scaun), este posibil ca anemia este ridicata.
Anemia reprezinta o deficienta la nivelul eritrocitar si aceasta poate insemna de la un numar general redus al hematiilor, la o reducere a hemoglobinei cantitativa sau calitativa per hematite. Anemia se dezvolta atunci cand nu aveti suficiente celule rosii, solide si sanatoase pentru a transporta oxigen in tot corpul. Celulele sanguine pot duce lipsa de hemoglobina, proteina care da culoarea rosie sangelui. Anemia afecteaza atat femeile, cat si barbatii si poate fi asociata si cu alte boli. Prevenirea anemiei si faptul de a avea nu numar corespunzator de hematii in corp necesita cooperarea eficienta dintre rinichi, maduva spinarii si nutrientii organici aflati in trup. Daca ceva este in neregula cu unul dintre elementele acestui sistem, apare anemia. Anemia in sine este mai degraba un semn al unei boli decat o afectiune propiu-zisa. De cele mai multe ori, anemia este considerata de catre medici fie cronica, fie acuta. Cea cronica survine dupa un timp relativ lung, in vreme ce anemia acuta se declanseaza brusc. Numai doctorul de specialitate poate aprecia in ce masura anemia de care suferiti este de un tip sau altul.
Cauze ale anemiei:
- sangerari externe (hemoragii) cauzate de menstra, rani sau ulcer
- deficitul de fier (maduva spinarii necesita fier pentru a sintetiza hematii)
- bolile cronice (orice astfel de boala poate duce la aparitia anemiei)
- boli renale (rinichii ofera suport vital maduvei spinarii in procesul de creare a hematiilor)
- sarcina (acumularea de apa si lichide din timpul sarcinii dilueaza cantitatea de globule rosii din sange)
- nutritie deficitara (vitaminele si mineralele sunt vitale pentru sintetizarea hematiilor)
- alcoolismul (implica scaderea numarului de vitamine si minerale).
- alte cauze, mai putin comune sunt: bolile hepatice, afectiuni care implica sangerari, talasemia, infectiile, cancerul, artita, deficitul de enzime, toxinele sau afectiunile ereditare.
Simptomele anemiei
Daca sunteti obosit chiar daca ati dormit bine sau va lipseste energia pentru activitatile normale, este posibil sa aveti anemie. Aceasta poate fi cauza principala a problemelor de memorie si a schimbarilor din starea de spirit. Principalele simptome ale anemiei sunt slabiciunea, ameteala, pielea palida, durerile de cap, amorteala sau raceala in maini si picioare si temperatura scazuta a corpului.
Factorii de risc ai anemiei
Femeile si persoanele cu boli cronice au cel mai mare risc de a dezvolta anemie. Cand femeile pierd sange in perioadele menstruale abundente, pot deveni anemice. De asemenea, sarcina poate cauza schimbari ale volumui de sange, ceea ce duce la anemie. Bolile cronice, cum ar fi bolile de rinichi, pot afecta capacitatea organismului de a produce celule rosii iar unele anemii pot fi ereditare.Acestea sunt informatii pe care mi-as fi dorit sa le cunosc inainte de a afla ca ma lupt cu un astfel de dezechilibru! Acum in urma unor analize, urmez un tratament prescris de medic, beau mai multe sucuri de legume si fructe si am diversificat si meniul cu alimente bogate in continut de fier! Eu va doresc multa sanatat si nu uitati sa aveti grija de voi!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.