Baletul este o activitate atat de gratioasa, pe care am practicat-o si eu o perioada de timp in copilarie. Desi este incadrata de multe persoane drept sport, din punctul meu de vedere, este ceva aparte, care nu poate fi incadrat efectiv in nicio categorie. Pe langa faptul ca poti invata sa dansezi foarte frumos, mai are si multe alte beneficii.
Baletul mi se pare pentru o fetita care isi doreste sa invete abilitati precum a fi delicata, gratioasa si cu bune maniere, o activitate perfecta. Eu l-am practicat cand eram copil si am fost cu adevarat fascinata si realmente indragostita de el. Si acum cand mai vad mici balerine simt cum ma inunda amintiri frumoase si cum imi tresalta inima de emotie in ritmul muzicii. Exista atat de multe lucruri frumoase despre balet, pozitiile, usurinta cu care balerinii si balerinele reusesc sa se miste pe scena…plutesc efectiv. Daca privesti insa dincolo de aspectul atractiv, vei descoperi insa ca se ascund enorm de multe ore de munca, de muschi intens lucrati si de degete insangerate. Toate lucrurile cu adevarat frumoase vin insotite de un sacrificiu.
Imi amintesc ca baletul m-a invatat in primul rand ce inseamna disciplina, munca asidua si o atitudine respectuoasa. Acestea sunt, de altfel,. secretele pentru reusita in orice domeniu al vietii. Profesorii de balet nu ii invata pe copii doar sa danseze, ci le ofera si multe alte lucruri importante.
– Beneficii fizice. Ati observat cu totii muschii cu care sunt inzestrati balerinii si balerinele. Acestia presupun un efort fizic extraordinar. Astfel baletul ajuta la imbunatatirea fortei musculare, a flexibilitatii si a gamei de miscare. Antrenamentul ajuta de asemenea si coordonarea si echilibrul, totodata corectand o postura defectuoasa. Toate acele sarituri care te tin cu sufletul la gura cresc ritmul cardiac, imbunatatind rezistenta organismului si contribuind la o buna sanatate a inimii. Nu in ultimul rand, imbunatateste constiinta propriului corp, aspect deosebit de important in special in randul adolescentilor
– Beneficii emotionale. In plus fata de beneficiile fizice de mai sus, baletul poate imbunatati si sanatatea mentala si emotionala a unui copil, acesta ajungand sa resimta mandrie si realizare si o stima de sine crescuta. Dansul poate reprezenta si o modalitate buna de relaxare si de a folosi energia in exces
– Beneficii sociale. Poate nu va imaginati, dar in fata acelor oglinzi se leaga multe prietenii. Datorita spiritului de echipa, a comunicarii, a cooperararii si a increderii pe care o presupune o coregrafie, prieteniile apar pur si simplu de la sine. Copiii timizi isi vor invinge rusinea sau starea de jena pe care o resimt in multe situatii sociale si le vor disparea multe dintre frici
– Beneficii educationale. Datorita combinatiei de miscare, muzica si executie, baletul presupune si o expunere de natura senzitiva si cognitiva (atentie, memorie si invatare), conducand la o stare de constientizare crescuta; abilitatile acestea sunt utile in toate domeniile vietii. In plus, baletul reprezinta si un fundament solid pentru copiii care isi doresc sa invete alte forme de dans.
Pe langa toate acestea, baletul vine intotdeauna insotit de o doza sanatoasa de determinare. Gratia sub presiune este unul dintre cele mai dificile lucruri de realizat si tocmai din acest motiv presupune multe ore dificile de antrenament, in care rezistenta fizica este fortata la maxim. Respectul pentru colegi si profesori se invata pas cu pas, in ritm de dans si slefuieste un viitor adult cu multe abilitati frumoase. Acea energie pe care o simti in timpul orelor de balet iti ramane cumva in inima si te insoteste permanent. Te ajuta sa valsezi prin nesfarsitul lant de aventuri cu care este presarata viata si sa faci piruete chiar si in zilele mai putin roz care ti se astern in cale.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.