Teama de zbor nu este neobisnuita, fiind o senzatie experimentata de multe persoane cand calatoresc cu avionul. Insa atunci cand teama se transforma in fobie si esti insarcinata pot aparea unele probleme. Iata cateva informatii care sper ca va vor ajuta sa depasiti mai usor aceasta problema.
Fobia de zbor in sarcina
Pentru cei care nu inteleg ce simti atunci cand te confrunti cu fobie de zbor, aflati ca apare un nivel ridicat de anxietate care te impiedica sa mai actionezi rational; stresul pe care il resimti este atat de ridicat incat imi este dificil sa il descriu in cuvinte. Cele mai puternice manifestari ale acestei fobii includ atacuri de panica.
Desi fobia de zbor poate reprezenta o fobie de sine statatoare, uneori reprezinta o parte din mai multe fobii. Astfel, poate reprezenta o manifestare a claustrofobiei, teama de spatii inchise, acrofobiei, teama de inaltimi. Alte cauza care pot sta la baza aparitiei sale sunt teama de a nu detine controlul, de turbulente, de accident aviatic, de terrorism. Practic, este un simptom si nu o boala in sine, avand diversi factori declansatori in functie de persoana.
De multe ori fobia de zbor se declanseaza chiar in sarcina, pentru ca acum apare sentimentul de responsabilitate pentru o alta fiinta. Iar mamele simt nevoia puternica de a-si proteja bebelusul cat este in burtica, prin urmare activitatile care le aduceau placere sau bucurie se pot transforma in surse de ingrijorare si pot fi private drept pericole. De asemenea, dupa nastere corpul unei femei este inundat de hormone care conduc la o obsesie cu privire la siguranta – instinctual de protejare pentru puiul sau este extrem de puternic. Chiar daca acei hormoni dispar cu trecerea timpului, tiparele comportamentale pot sa persiste.
Cum sa zbori cand esti insarcinata
O intrebare justa la care nici eu nu reusesc sa raspund intotdeauna. Mai ales ca fiecare particica din instinctul matern imi transmite ca nu este deloc o idee buna. Pe mine ma ajuta intotdeauna medicul in astfel de situatii. Discut cu el despre distanta si durata calatoriei si acesta imi ofera sfaturi cu privire la ce lucruri pot face sau nu inainte de zbor. De obicei este sigur sa zbori in primele 8 luni de sarcina, desi unii medici nu incurajeaza calatoriile dupa 24 saptamani. Daca ai o sarcina cu risc de nastere prematura sau complicatii este posibil sa ti se interzica zborul cu avionul. Ai grija sa iti intinzi picioarele pe timpul zborului, sa te hidratezi si sa consumi gustari sanatoase, daca starea emotionala iti permite. Imbraca-te cu haine lejere, care sa iti permita sa te misti. Eu am mereu la indemana servetele uscate pentru ca imi transpira abundent mainile si cateva pliculete cu zahar care simt ca ma ajuta putin sa imi revin. Nu te sfii sa discuti cu medicul despre temerile tale si nu te teme sa ii ceri ajutorul, poate sa incadreze fobia drept o afectiune medicala asociata sarcinii.
In cele din urma, tu este singura in masura sa stabileasca daca fobia de zbor poate reprezenta un impediment in a calatori cu avionul. Cu siguranta trebuie sa cantaresti motivele pentru care zbori si cat de importanta este deplasarea respectiva pentru tine.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.