Momentul in care un bebelus poate dormi toata noaptea si momentul efectiv cand reuseste sa doarma toata noaptea sunt de foarte multe ori complet diferite. Exista cateva semne care te ajuta sa iti mentii asteptarile in limite normale si sa nu ai pretentii deosebite de la micutul sau micuta ta.
Daca esti proaspat parinte ai aflat deja cu siguranta ca nou-nascutii dorm mult, dar pentru intervale scurte de timp, trezindu-se des pentru a fi hraniti. Multi medici vorbesc despre primele 3 luni din viata ca despre un al patrulea trimestru de sarcina, cand vei observa ca tiparele de somn ale bebelusului sunt extrem de haotice, insa nu este nimic anormal. Desi vei incerca sa pui bazele unor obiceiuri bune de somn prin grija si atentia pe care i le acorzi bebelusului, prin respectarea nevoilor sale de somn si mancare si linistirea in momentele in care plange, nu este atat de simplu pe cat ti-ai dori. In aceste prime luni de viata micutul tau se acomodeaza cu lumea exterioara, motiv pentru care nu iti face probleme ca il vei rasfata daca il vei tine in brate mai mult; are nevoie de atingerea si de caldura ta. Dupa aceste luni mai dificile, tiparul de somn incepe sa devina mai previzibil, ceea ce am observat si eu ca s-a intamplat la Leah. Acest lucru inseamna ca dormitul pentru intreaga noapte se apropie. Desi fiecare bebelus este diferit, poti observa ca atingerea unor praguri in dezvoltare contribuie mult la o odihna mai indelungata; acest lucru se poate intampla intre 10 saptamani si 6 luni de viata.
– Reflexul Moro este redus sau a incetat. Acest reflex involuntar este specific de la nastere tuturor bebelusilor, fiind un semn al unui sistem nervos in dezvoltare. Acesta se atenueaza treptat si nu mai trezeste bebelusul din somn. Unii parinti opteaza pentru infasarea bebelusului pentru a-i ajuta sa depaseasca mai rapid acest reflex (dispare pana la 4-5 luni)
– Bebelusul creste in greutate in mod sanatos. Bebelusii au nevoie sa fie hraniti atat de des, chiar si noaptea, deoarece nutrimentele pe care le primesc ii ajuta sa creasca si sa se dezvolte in mod sanatos. Micutul tau necesita mesele din timpul noptii pana stabileste un tipar sanatos de crestere ponderala si atige pragurile in dezvoltare adecvate varstei
– Mesele din timpul noptii au inceput sa dispara. Nou-nascutii au burtici de dimensiuni extrem de mici. Nu pot sa manance cantitati mari de mancare, motiv pentru care trebuie hraniti mai des. Pe masura ce cresc li se mareste si capacitatea stomacului. Pana la 6 luni bebelusul ajunge sa manance mai mult si sa petreaca mai mult timp dormind sau jucandu-se intre mese. Insa doar pentru faptul ca nu mai se hraneste noaptea, nu inseamna ca nu se va trezi dorindu-si sa fie hranit sau alinat. Alaptatul sau hranitul cu biberonul ajunge sa reprezinte un mecanism de linistire pentru bebelusul tau.
– Bebelusul tau invata sa se linisteasca singur. La fel ca si la adulti, este normal pentru un bebelus sa se trezeasca noaptea. Insa la varsta de 3-4 luni este bine sa initiezi o rutina de somn sanatoasa prin sieste si ora de culcare constanta, care il vor ajuta sa se linisteasca singur.
In final, retine ca fiecare bebelus este diferit. Desi am avut norocul de a avea parte de copii cuminti, nu pot spune ca au program identic de somn. Astfel, daca unii bebelusi reusesc sa doarma cate 5-6 ore consecutive inca de la varsta de 2 luni, altii reusesc aceasta performanta abia dupa varsta de 8 luni. Invata sa ai rabdare si sa iti stabilesti asteptari realiste. Vei reusi pana la urma si tu si bebelusul sa va bucurati de un somn odihnitor intreaga noapte.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.