Vara si-a intrat in drepturi, iar problemele de sanatate la copii au inceput. In cazul nostru Moise a fost ciupit de o insecta care i-a provocat o reactie alergica destul de puternica. Cel putin cu una dintre urmatoarele va veti confrunta si voi in lunile care urmeaza, prin urmare cel mai bine este sa fiti pregatiti din timp. Iata 10 dintre cele mai frecvente afectiuni din anotimpul cel mai cald al anului.
1. Deshidratarea
Aceasta constituie o preocupare reala, in special in cazul copiilor de varsta mica care nu se pot exprima sau in cazul celor mai mari care se joaca si uita sa mai bea apa. Atunci cand joaca se desfasoara afara corpul lor consuma mult mai multe lichide prin transpiratie. Semnele deshidratarii includ: sete extrema, oboseala si o cantitate mica de urina. Un aport de lichide sau de saruri de rehidratare pot remedia situatia.
2. Arsurile solare
Arsurile solare sunt caracterizate de zone rosii pe piele si senzatie de mancarime sau chiar aparitia unor basici in cazurile grave. Evitati sa iesiti cu copiii in razele soarelui in intervalul 11-3 pm. Daca totusi iesiti cei mici trebuie sa poarte palarii si produse de protectie solara ridicata, de preferat 50+ (acestea se aplica pe tot corpul, cu cel putin 15 minute inainte de a iesi afara si se reaplica dupa 2 ore sau daca corpul este ud).
3. Insolatie
Alaturi de deshidratare si arsuri solare si insolatia constituie un pericol serios pentru sanatatea copilului. Apare atunci cand corpul este expus la caldura intensa, dar si dupa o expunere indelungata la soare. Simptomele sunt: febra, ameteala, respiratie si ritm cardiac rapid. Daca micutii vostri practica un sport, este important sa il efectueze dimineata devreme sau seara tarziu.
4. Alergii
Fiecare anotimp vine insotit de alergenii specifici. Nivelul de polen si alti alergeni respiratori este in crestere vara. Pot aparea alergii similare febrei fanului, care determina stranut si iritatii nazale, accentuate in anumite zone. Pentru cei cu alergii cunoscute mentineti antihistaminicele la indemana si reduceti contactul cu alergenii.
5. Infectii fungice
De multe ori vara nivelul de umiditate este mult mai crescut, ceea ce incurajeaza dezvoltarea infectiilor fungice. Acestea pot aparea la subrat, intre degete, zona inghinala si oriunde exista pliuri ale pielii. Simptomele sunt mancarime constanta si inrosire a pielii. Mentinerea unei igiene bune a mainilor si a picioarelor si purtarea unor haine uscate si curate contribuie la prevenire. Copiii nu trebuie sa poarte in comun haine sau incaltaminte.
6. Iritatii/eczeme ale pielii
La bebelusi poarta denumirea de miliaria si apare atunci cand transpiratia excesiva blocheaza glandele sudoripare. Se manifesta prin pete mici protruberante pe spate, abdomen sau brate si uneori si prurit. Este mai degraba inconfortabila si poate fi ameliorata prin purtarea de haine din bumbac subtire, spalatul cu apa calduta si hidratare corespunzatoare.
7. Ciupituri de insecte
Pentru ca vara este anotimpul preferat al insectelor, iar copiii se joaca mult afara creste si frecventa ciupiturilor de insecte. Contribuie si ferestrele larg deschise. Tantarii, capusele si albinele sunt cele mai frecvent cauzatoare de probleme; unele ciupituri pot declansa o reactie alergica, caz in care se impune interventie medicala urgenta.
8. Iritatie a ochilor
Razele soarelui sunt mult mai puternice si afecteaza in special ochii care pot deveni iritati si uscati. Un factor suplimentar este si privitul indelungat la televizor/computer. Restrictionati accesul la acestea, iar cand cei mici ies acasa trebuie sa poarte palarie si ochelari de soare.
9. Otita externa
Cunoscuta si sub denumirea de urechea inotatorului apare cand cei mici intra in contact cu apa din piscina. Uneori aceasta apa se acumuleaza si conduce la dezvoltare bacteriana si infectie destul de dureroasa, care incepe prin mancarime si chiar durere la apasare. Este de ajutor sa acoperiti cu o casca capul copilului cand inoata.
10. Diaree
Nu in ultimul rand, aceasta problema neplacuta de sanatate se datoreaza alimentelor si apei consumate. Desi este inofensiva pentru copiii mai mari, poate fi extrem de periculoasa pentru bebelusi. Acordati atentie alimentatiei din timpul verii si igienei. Evitati restaurantele care nu prezinta incredere.
Sper ca problemele sa va ocoleasca si sa va bucurati cat mai mult de vacanta alaturi de cei dragi!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.