Sa-mi cresc copiii sanatosi intr-un mediu plin de alimente prelucrate, sa-i feresc de povara kilogramelor in plus acumulate de-a lungul vietii si de problemele de sanatate, a devenit una dintre prioritatile mele odata cu nasterea lui David. Observ cu tristete ca cele mai indragite vegetale sunt cartofii prajiti iar lupta mea se da intre negocieri interminabile asupra a ceea ce mancam astazi si asupra portiilor de fructe si legume din farfurie! Studiile indica faptul ca o treime dintre copii sunt supraponderali, important de retinut pentru noi parintii este ca noi suntem cei care le formam obiceiurile sanatoase de alimentatie (gusturile alimentare se formeaza inca din copilarie si se mentin,consumul exagerat de sare, de grasimi, zahar).
Ce ne facem atunci cand interesul fata de mancare este scazut sau dimpotriva…copilul mai cere o portie?
O metoda excelenta pentru cei mofturosi este sa-i implicam atunci cand mergem la cumparaturi astfel explicandu-le de ce trebuie sa consumam cat mai multe legume, fructe, lucruri sanatoase si sa-i implicam in bucatarie atunci cand preparam ceva nou!
Exista diverse retete, animalute, umbrelute, fete haioase pe care le putem face din legume si fructe, culorile vii (ii putem chiar implica in gatit) fideluta in forme de animalute pot deveni o atractie in meniul zilnic.
Daca suntem norocosi si avem o mica gradina, le putem propune chiar sa-si cultive propriile produse! Sau putem merge in vizita la o ferma, livada, gradina bunicilor!
Nu sunt in total de acord cu interzicerea food-ului, cred ca e mai bine sa-i lasam sa incerce, sa guste. David si Sarah detesta mirosul unui lant celebru (aflat in zona Unirii si nu numai), pentru ca locuind in zona atunci cand erau mici le spuneam povestioare despre cat de gresit te sa mancam in acele locuri, despre carnea care provine de la bietii puisori, despre cantitatea exagerata de zahar care le provoaca un adevarat dezastru in corpusoarele lor… Astfel am ajuns sa intram doar pentru a cumpara jucariile de la acele meniuri fara produsele respective.
Controlul portiilor este de asemenea important in prevenirea obezitatii la copii, personal mizez pe calitatea produselor alimentare si nu pe dimensiunea portiilor, ideal ar fi sa nu folosim farfurii mari (si nu din plastic).
Limitarea rasfaturilor alimentare (covrigei, snacks-uri, dulciuri), obiceiurile nesanatoase de a manca in fata televizorului, calculatorului pot fi alte mici trucuri la care putem apela pentru a avea un regim de viata sanatos.
Folosirea dulciurilor drept recompensa este o strategia gresita, dand nastere unei relatii gresite intre copil-mancare.
Specialistii sustin ca, comportamentul alimentar de la varsta adulta depinde in proportie de 80% de educatia nutritionala primita in familie si de obiceiurile cu care ne-am obisnuit in copilarie.
Echilibru este cheia dezvoltarii unor obiceiuri alimentare sanatoase la copii (nu-i vom putea feri in totalitate de alimentele junk-food, cred ca cu cat le vom interzice mai mult sa manance cartofi prajiti cu atat mai curiosi vor fi sa-i incerce). Important este spun nutritionistii, sa-i invatam sa manance cat mai echilibrat cu putinta aceste alimente, fara sa devina un obicei. Pe langa alimentatia sanatoasa, sportul si programul de odihna sunt foarte importante in dezvoltarea lor.
Cele mai importante substantante nutritive pentru sanatatea copilului sunt:
- Calciul de care depinde dezvoltarea sistemului osos, sanatatea dentara.
- Vitamina D contribuie la dezvoltarea musculaturii celui mic.
- Magneziul-protejeaza inima si functiile sistemului nervos.
- Vitamina E este importanta in mod special pentru protejarea celulelor sangelui, sistemului nervos, muschilor scheletici si retinei ochilui.
- Vitamina C intareste sistemul imunitar
- Vitamina A asigura o buna functionare a sistemelor osos si nervos.
- Fierul ajuta la prevenirea anemiei si la dezvoltarea creierului.
Iata si o lista cu cateva alimente esentiale in dezvoltarea optima a micutilor:
- Ouale – o sursa de proteine si calciu ce ii vor spori imunitatea (eu le prefer pe cele de prepelita)
- Laptele – sursa esentiala de calciu (daca il refuza putem incerca cu iaurturile,de evitat cele cu adaos de fructe i coloranti)
- Legumele si fructele verzi – bogate in vitamine si nutrienti esentiali, doua portii pe zi minim asigura aportul necesar de vitamina C si fier
- Cerealele – cele integrale sunt o alegere buna (le putem servi cu o lingurita de miere sau sirop de agave)
- Pestele si carnea (noi gatim curcan in general) sunt surse de proteine importante
Noi trebuie sa fim un exemplu pentru cei mici, exista sanse ca si ei sa ne urmeze!
Mada says
Imi place enorm site ul , deja unele articole le-am citit de mai multe ori, imi place naturaletea cu care scrii, esti “usor de citit” , bine organizata si structurata si imi place ca scrii din suflet si din experienta . Asteptam cu nerabdare mai multe articole si iti sugerez un articol despre cadourile de Craciun cu exemple practice de jucarii . Iti multumim ca esti o persoana atat de speciala si ca imparti asta cu noi!
Mada, mamica unei fetite de 5 ani