Prietenii trainice pot fi cladite de la cele mai fragede varste, iar acestea, pe termen lung, ajuta in moduri nebanuite dezvoltarea copiilor. Rolul nostru ca parinti este sa sustinem si sa incurajam prieteniile frumoase.
Legarea de prietenii reprezinta un aspect vital pentru cresterea copiilor, facand parte din dezvoltarea lor sociala si emotionala. Atribute precum competenta sociala, altruismul, respectul de sine, increderea in sine au fost descoperite a fi corelate de legarea prieteniilor. Studiile au descoperit ca prieteniile ii ajuta pe copii sa invete mai multe despre propria persoana si sa isi dezvolte propria identitate. Iar, pe masura ce copiii cresc, prietenii devin capabili sa ii ajute in reducerea stresului si sa navigheze prin experiente ce tin de dezvoltare, in special in timpul anilor copilariei.
Dar nu este vorba doar despre beneficii sociale si emotionale; prietenii pot sa influenteze si sanatatea copiilor. Conform studiilor stiintifice, acei copii care se joaca in mod frecvent cu prietenii lor au avut mult mai putine sanse sa refuze implicarea in exercitii fizice, precum respect redus de sine, autoconstientizare sau lipsa bucuriei.
Nu este insa intotdeauna usor pentru copii sa invete sa faca fata diverselor pretetnii. Invatarea modului in care se pastreaza prietenii si se creeaza noi prietenii presupune o serie de abilitati pe care cei mici trebuie sa le deprinda si sa le dezvolte. Pentru unii, este adevarat, acest lucru vine natural, miscandu-se cu usurinta in si catre diverse grupuri, impartasind experiente si deschizandu-se in fata altor oameni. Pentru altii, insa, ceva care pare simplu ca legarea unei prietenii poate fi perceput drept o sarcina extrem de dificila.
Este benefic pentru copii sa gestioneze si sa construiasca propriile relatii, chiar daca parintii, bunicii sau alti membri ai familiei vor sa preia responsabilitatea si sa intervina. Insa exista modalitati prin care putem ajuta copiii sa devina mai siguri pe ei si sa dezvolte abilitatile sociale:
– Incepeti de la o varsta frageda. Ajutati-i sa inteleaga importanta de a imparti diverse obiecte sau alimente, de a lua in considerare sentimentele altei persoane si de a asculta ce are de zis si cel de langa tine. Acestea pot fi puse in practica prin gasirea unor ocazii in care copiii intalnesc oameni diferiti.
– Demonstrati-le cum functioneaza prieteniile lasandu-i sa va observe comportamentul. Stiti deja ca cei mici imita tot ceea ce vad la voi, prin urmare asigurati-va ca ceea ce privesc este benefic lor
– Ajutati-va copiii sa descopere alti copii cu interese similare, precum un club de inot, de dans, un cerc de teatru sau alte hobby-uri despre care stii ca ii fac placere
– Pentru copiii mai mari care pot fi timizi sau anxiosi, ajuta-i sa initieze conversatii cu ceilalti si incercati jocuri de rol
– Ajutati-i sa identifice noi arii de interes pentru a le stimula increderea in situatii obisnuite, de zi cu zi
Prieteniile sunt pline de suisuri si coborasuri. Uneori trebuie sa iti sprijini copilul care isi dezamageste un prieten sau care este dezamagit de un prieten si sa il intelegi. Chiar daca vi se pot parea conflicte trivial, pot sa darame increderea in sine a unui copil, iar acesta va ajunge sa se invinuiasca pe nedrept. Discutati cu copiii vostri despre ceea ce simt si incercati sa va puneti in locul lor. Nu au nevoie decat de atentia si intelegerea voastra.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.