Mi s-a spus nu o data ca am parte de copii fericiti. Adevarul este ca nu fac vreun lucru deosebit pentru a-i ajuta sa fie fericiti, de cele mai multe ori ma bazez pe instinctul de mama si pe ce-mi spune inima. Dar iata ca exista cateva obiceiuri, dovedite stiintific, care pot ajuta la cresterea de copii fericiti.
1. Fii tu insuti fericita
Pare un gest egoist, dar pentru a-ti ajuta copilul sa fie fericit, trebuie sa fii in primul rand tu fericita. S-a demonstrat o legatura clara intre mamele deprimate si copiii cu probleme de comportament. Pentru a fi fericita, incearca sa te vezi constant cu prietenii si sa te relaxezi in mod placut. Oamenii de stiinta sunt de parere ca neuronii oglinda sunt cei care te vor incuraja sa razi daca observi pe cineva razand.
2. Invata-i sa construiasca relatii
Pare un gest normal, acela de a invata copilul cum sa se comporte pentru a lega prietenii, dar deseori nu este pus in practica. Incurajeaza gesturile mici de bunatate pentru a consolida empatia. Vei dezvolta nu doar abilitati (prevenind in acelasi timp anxietatea si depresia), ci si un copil mai bun, pe termen lung devenind si mai fericit.
3. Asteapta-te la efort, nu la perfectiune
Daca pui un accent puternic pe realizarile copilului tau ai sanse mari de a contribui la un nivel ridicat de depresie, anxietate si chiar abuz de substante interzise, comparativ cu ceilalti copii. Lauda efortul, nu abilitatea naturala. Ce se intampla? Atunci cand faci acest lucru isi vor dori sa continue sa se implice in acest proces.
4. Invata-i sa fie optimisti
Acest lucru este de mare ajutor preadolescentilor si adolescentilor care sunt mai predispusi depresiei in pubertate. Optimismul este asociat fericirii, iar cei care sunt inzestrati cu el au succes mai mare la munca, scoala si in sport, sunt mai sanatosi si traiesc mai mult, ajung sa aiba relatii fericite, se confrunta cu rate mai mici de depresie si anxietate.
5. Invata-i inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala este o abilitate, nu o trasatura innascuta, iar copiii inzestrati cu ea isi vor intelege propriile emotii si ca ele nu ii pregatesc pentru succes. Un inceput bun consta in descrierea/etichetarea emotiilor pe care le simte, fie ca un joc de rol, fie sub forma de poveste.
6. Invata-i autodisciplina
Autodisciplina ajuta la un succes in viitor mai mult decat inteligenta. Ati vazut poate multi dintre voi testul renumit cu copilul care este lasat in fata unui desert si daca are rabdare i se mai ofera unul. Acei copii care rezista tentatiilor mai bine vor trai mai bine si vor fi mai fericiti. Abilitatea de intarziere a gratificarii prezice inteligenta, succesul la scoala si abilitatile sociale in adolescenta. Copiii disciplinati fac fata mai bine frustrarilor si stresului si au o responsabilitate sociala crescuta.
7. Mai mult timp pentru joaca
Copiii traiesc la maxim fiecare moment, in special cand se joaca. Din pacate, ajung sa petreaca tot mai mult timp in casa si nu mai ies la joaca spontana, nestructurata. Joaca este un mod esential de crestere si invatare pentru copii, dar si de bunastare intelectuala, fizica, sociala si emotionala (lucreaza impreuna, negociaza, rezolva conflicte, isi regleaza emotiile si comportamentul si isi sustin punctul de vedere). Timpul de joaca redus din prezent este responsabil pentru incetinirea dezvoltarii cognitive si emotionale a copiilor.
8. Creeaza mediul potrivit pentru fericire
Chiar daca nu recunoastem, suntem extrem de influentati de mediul in care traim. Pentru a ajuta copiii sa aiba parte de cat mai multa fericire ajuta un interval redus de vizionare tv (exista chiar cercetari care leaga televizorul de fericire), care poate fi inlocuit de un interval mai lung pentru joaca.
9. Luati cina impreuna
O masa luata in familie este mai importanta decat va imaginati. Copiii care iau masa in familie in mod constant sunt mai stabili emotionali si mai putin predispusi abuzurilor de droguri sau alcool, iau note mai bune si au mai putine simptome depresive, au mai putine sanse sa devina obezi sau sa aiba o tulburare alimentara.
Voi ce obiceiuri aveti sau intentionati sa puneti in aplicare pentru a-i ajuta pe copii sa fie mai fericiti?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.