Acest moment, in care bebelusul tau este capabil sa isi duca singur mancarea la gura, sa o mestece si sa o inghita, este unul indelung asteptat de catre toti parintii. Adevarul este ca aceasta nou-invatata abilitate nu te ajuta doar pe tine, ci si pe el, deoarece il ajuta sa-si exerseze anumite reflexe, extrem de importante pentru dezvoltarea sa.
Ce abilitati deprinde bebelusul daca invata sa manance singur
Deprinderea copilului de a manca singur incepe de obicei prin introducerea in gura a diverselor alimente, fara ajutorul voastru, fiind urmata de ajutarea cu diverse ustensile, mai intai lingurita si apoi furculita. Fiecare dintre ele reprezinta de fapt o abilitate de sine statatoare, fiind de obicei observate la varste diferite. Cu toate ca sunt mamica de 5 copii voiosi, iar cu micutul Moise ne aflam chiar in aceasta etapa, nu pot spune ca exista o regula. Fiecare copil este diferit, dar in jurul varstei de 8 luni veti observa ca cei mici vor fi capabili sa apuce mancarea cu intreaga mana pentru ca apoi sa incerce sa isi indese totul in gura. Treptat, vor ajunge sa isi foloseasca mai multe degete pentru a apuca mancarea (dezvoltandu-si reflexul de prehensiune) in jurul varstei de 9 luni, dar poate sa se intampla si intre 7-11 luni. Acest reflex este esential pentru dezvoltarea viitoare a abilitatilor motricitatii fine precum scrisul.
De ce este atat de important ca bebelusul sa invete sa manance singur? Pe langa dezvoltarea acestui reflex, copilul deprinde si abilitati de coordonare mana-ochi in timpul mesei (in timp ce incearca sa prinda o bucatica de mancare cu lingurita sau furculita), isi perfectioneaza abilitatile de procesare senzoriala (invata diverse texturi si temperaturi ale alimentelor), invata sa isi foloseasca gura (in special cand consuma lichide dintr-o cana cu picurator care ajuta in plus si la dezvoltarea coordonarii mainilor) si dobaneste independenta. Acest din urma aspect conteaza deoarece va ajuta sa evitati eventuale conflicte pe timpul mesei precum si comportamente nepotrivite. Bebelusii vostri vor detine controlul de a determina singuri cat de multa mancare mananca.
Experientele senzoriale timpurii ajuta bebelusii sa invete ce anume este sigur si confortabil, dar si ce este prea mult. Hranirea de unul singur contribuie la dezvoltarea simtului kinestezic, un simt important care iti spune unde se afla partile corpului tau in raport una cu alta si cu lumea inconjuratoare. Bebelusul invata unde se afla gura sa si deprinde memorie musculara pentru micarea bratului prin aducerea alimentelor si a ustensilelor in dreptul gurii.
Ce puteti face pentru a incuraja bebelusul sa manance singur
– Incepeti cand observati ca bebelusul vostru manifesta interes in alimente solide si are abilitati motorii fine. Optati initial pentru doua lingurite: una pe care o folositi voi si una pe care va incerca sa o foloseasca cel mic. Asigurati-va ca aveti la indemana tot ce va trebuie: bavete de schimb, lingurite, castroane si, desigur, multa rabdare
– Sunt sanse mari sa isi doreasca sa manance in continuare cu mainile, chiar daca are ustensilele necesare. Asteptati-va la ceva murdarie. Il puteti hrani initial voi pana sunteti siguri ca a mancat destul si apoi sa il lasati sa se hraneasca singur, in modul in care doreste
– Daca s-a obisnuit sa foloseasca cu lingurita, incurajati-l sa faca acest lucru in continuare. Sunt de mare ajutor mesele in sanul familei, in care cel mic are ocazia sa observe modul in care adultii mananca, iar voi sa deveniti constienti ca reprezentati exemple pentru el. Veti observa ca odata ce va dobandi control deplin isi va dori sa consume singur orice aliment, prin urmare ii puteti oferi finger foods, mici bucatele de fructe sau legume, dar si branza, taiate in dimensiuni potrivite pentru a putea fi consumate in siguranta de cel mic.
Aceste clipe, chiar daca pot parea dificile la inceput, sunt niste clipe de care va veti aminti cu drag atunci cand copiii cresc. Sper ca v-au ajutat sfaturile mele si va doresc mult succes cu micutii vostri.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.