Am trecut prin emotiile inceperii scolii nu mai putin de 4 ori, cat de curand va incepe si Moise gradinita, iar cu Clopotica noastra Leah ne asteapta noi inceputuri in cativa ani care vor trece intr-o clipita. Cumva, de fiecare data mi s-a parut ca este un alt proces, pentru ca de fiecare data a fost un alt copil, cu o alta personalitate. Iata cum am procedat pentru a-mi ajuta copiii sa se adapteze mai usor.
1. Sustine crearea unei legaturi cu doamna invatatoare
Copiii au nevoie sa simta ca exista o legatura cu acel adult care le va purta de grija. Asa ca atunci cand nu sunt alaturi de voi, parintii, trebuie sa isi transfere atasamentul catre cadrul didactic, in caz contrar fiind prea agitati si nefiind capabili sa invete. Daca simti ca nu s-a acomodat copilul tau, discuta cu invatatoarea, care va face un efort suplimentar pentru a-l acomoda.
2. Incurajeaza crearea unei legaturi cu colegii de clasa
Fiecare copil are nevoie sa simta ca este legat de cel putin un copil. Daca vei invita copii in vizita acasa sau daca ii vei permite copilului tau sa mearga in vizita la altii ii va fi mult mai usor sa creeze o legatura durabila de prietenie. Nu trebuie sa faci un efort deosebit, caci o simpla pizza si ceva de rontait sunt mai mult decat suficiente pentru a bucura orice copil.
3. Ofera copilului tau o modalitate de a se gandi la tine in timpul zilei
Multor copii le este greu sa se desprinda de parinti. Chiar daca au mai fost la gradinita, aceasta noua etapa vine insotita de alte emotii tulburatoare. Ajuta daca dezvoltati un ritual precum o imbratisare stransa sau daca ii lasi la el o poza de familie sau un obiect care are o semnificatie aparte pentru voi.
4. Ajuta-l sa isi exprime motivele de ingrijorare si invata-l sa le tina sub control
Majoritatea motivelor de ingrijorare ale copiilor reies din motive care par irationale pentru adulti, precum teama ca ai putea disparea sau muri cat timp el sau ea este la scoala. De asemenea, cei mici isi doresc reasigurari cu privire la lucrurile care sunt periculoase sau nu. Nu incerca sa minimizezi importanta sentimentelor sale, insa gasiti impreuna solutii, cerandu-i sa se implice cu sugestii. Este important ca discutia sa se incheie pe un ton pozitiv; apeleaza la povesti, sunt intotdeauna de mare ajutor.
5. Rasul este cea mai buna metoda ca sa nu planga
Prin ras vei reusi sa elimini o mare parte din anxietate, ofera-i copilului tau cat mai multe ocazii sa rada. Se pare ca gadilatul implica o zona diferita din creier care poate cauza acumularea de hormoni de stres, asa ca il poti fugari prin casa sau puteti organiza o bataie cu perne. Copilul tau trebuie sa simta ca ii esti alaturi si la bine si la greu.
6. Acorda-i atentia necesara
Fie ca stati impreuna in pat 5 minute dupa ce se trezeste, fie ca vorbiti putin despre cum a decurs ziua sa la scoala, asigura-te ca in fiecare zi ii acorzi un interval de timp special pentru a discuta. Este importat ca atentia ta sa fie exclusiv asupra sa. Nu uita de imbratisarile si de pupicii care trebuie sa faca parte din rutina zilnica.
7. Urmareste semnele care indica o problema
Chiar daca in general nu vei avea niciun motiv de ingrijorare cu privire la timpul pe care copilul tau il petrece la scoala, uneori starea sa de nefericire oglindeste o problema serioasa, precum bullying, deficiente de vedere sau diverse tulburari de invatare. Conteaza foarte mult sa ii adresezi intrebari pe un ton calm cu privire la ceea ce face la scoala si incearca sa intelegi ceea ce iti spune. Bazeaza-te intotdeauna pe instinct, nu da gres niciodata.
8. Creeaza o rutina de calm cu ore de trezire devreme si dimineti linistite
Trezirile de dimineata sunt cele mai dureroase cand vine vorba de micii scolari. Daca reusim sa ne trezim cu o ora mai devreme conteaza pentru ca ne putem imbraca, putem manca si povesti putin inainte de scoala. Acest scurt ragaz ne este de mare ajutor ca sa incepem o zi in forta. Apoi seara daca reusim sa ne culcam mai devreme conteaza pentru ca ne odihnim cum trebuie, iar cei mici cresc si se dezvolta corespunzator.
Sper ca aceste sfaturi pe care eu le pun in practica sa va ajute sa aveti parte de un inceput de an scolar cat mai usor alaturi de micutii vostri.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.