Spalatul pe dinti este un obicei ce trebuie transmis copiiilor inca de la aparitia primului dintisor pentru a evita cariile dentare. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti. Cum sa castigam aceasta batalie, fara ca periajul sa nu li sa para un chin? Cum sa le faca placere chiar si atunci cand noi nu suntem in preajma? Puterea exemplului: Copii preiau, copiaza o parte din comportamentul nostru. Rolul nostru este sa le explicam atunci cand ne spalam pe dinti cat de important este acel lucru pentru sanatatea lor implicandu-i in acest exercitiu si pe ei.
Cel mai bine este impreuna, la baie sa invatam sa ne periem corect dintisorii:
- miscarile circulare cu periuta pe dinti sunt foarte importante
- dintii se spala si pe fata, si pe spate
- nu uitati de limba si de gingii pentru ca pot strange o multime de bacterii
Sa ne distram cand ne spalam pe dinti! Aceasta activitate poate deveni una foarte atractiva pentru cei mici daca vom achizitiona periute de dinti colorate cu personajele preferate, suporturi sub forma de figurine, paste de dinti cu diferite gusturi, mici clepsidre care ne indica timpul pentru un periaj corect. Putem fredona impreuna un cantecel sau organiza mici concursuri: castiga cel care se spala bine si rapid (nu mai putin de doua minute).
Exista filmulete explicative cu eroi simpatici care-i poarta pe copii intr-o calatorie vizuala in corpul omenesc si le arata ce se intampla daca noi nu ne spalam pe dinti. ”Adibou – Aventuri in corpul omenesc” ne-a ajutat pe noi sa intelegem cat de importanta este igiena orala.
Periuta de dinti clasica versus periuta de dinti electrica: Trebuie sa incercam ambele variante, copii nostri le prefera pe cele electrice cu melodii (Sarah si David se spala singuri iar Noah este ajutat de noi). Sa nu uitam ca pana la 2 ani cei mici nu au deprinderile necesare pentru a manevra corect periuta de dinti, iar ei trebuie sa-si aleaga una dintre variante in functie de preferinte.
Pasta de dinti cu fluor sau fara fluor? Indiferent de pasta de dinti pe care o preferam, trebuie sa nu uitam ca aceasta este absorbita prin tesuturile bucale sau gingivale direct in sange. Adevarat este ca majoritatea producatorilor de pasta de dinti introduc in produsele lor diverse arome artificiale care atrag copiii sa inghita o mai mare cantitate de pasta de dinti. Asadar, ingerarea pastei a starnit multe controverse: motive de preocupare care sugereaza consecinte grave asupra sanatatii.
Exista un numar foarte mare de studii care arata ca fluorurarea nu are nici un efect in combaterea cariei dentare , dar exista dovezi ca acesta reprezinta un real pericol pentru sanatate: reactii alergice, cancer, dementa, IQ redus, deformare dentara. Ce putem face? Exista variante fara fluor, naturale, organice cu sare, bicarbonat sau alte plante iar diferenta de pret intre variantele clasice de pasta de dinti si cele bio, fara fluor nu este mare. Fa din spalatul dintilor o activitate de familie si nu uita ca laudele si micile recompense vor fi pe placul micutilor!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.