De curand i-am schimbat ochelarii Sarei pentru ca se plangea des ca nu vede foarte bine la scoala. Am mers la medic si am aflat ca din pacate dioptriile i s-au modificat si astfel vechii ei ochelari nu mai faceau fata. Sarah este singurul membru din familie impreuna cu Adrian care poarta regulat ochelari si fiindca noi i-am depistat din timp aceasta nevoie pana la adolescenta probabil nu va mai fi nevoita sa-i poarte. De aceea am decis sa scriu acest articol, despre cat de important este sa descoperim eventualele probleme oftalmologice in timp la copii.
Singurul si cel mai bun mod de a proteja vederea copilului tau este examinarea oftalmologica regulata. Tulburarile de vedere afecteaza unul din 20 de prescolari si unul din 4 scolari. Controlul oftalmologic este obligatoriu la copii si trebuie realizat periodic, la un interval de timp recomandat de medicul pediatru in functie de particulariltaile fiecarui micut. In mod normal primul consult oftalmologic la copii se face la nastere de catre medicul neonatolog, apoi se repeta la 1,3 si 5 ani. Exceptie fac cazurile de copii care se nasc prematur, copiii proveniti din sarcini gemelare si multiple, copiii care provin din familii cu probleme oftalmologice acestia trebuie sa fie consultati la varsta de 1 luna. Daca in familie exista purtatori de ochelari permanenti, cu sau fara istoric de strabism, daca exista cazuri de “ochi lenes” de asemenea copilul trebuie examinat la varste cuprinse intre 9-12 luni. Semnale de alarma care indica probleme oculare la copii:
- Una dintre pupile sufera modificari de culoare – pupila alba, de exemplu, ceea ce poate fi un semn de cataracta sau alta boala.
- Copilul plange puternic la acoperirea unui ochi, dar nu si la acoperirea celuilalt. Este posibil sa nu vada cu cel de-al doilea ochi ocluzionat.
- Un ochi fuge în convergenta sau in divergenta – copilul poate avea strabism.
- Fotosensibilitatea – Copiii care suferă de exotropie, un soi de strabism, nu suportă expunerea la lumină puternică.
- Lăcrimatul în exces. Acesta poate avea mai multe cauze: conjunctivită, leziune corneeană, lagoftalmie paralitică (o boala în care pleoapele nu se închid complet pe timpul nopții și determină apariția uscăciunii ochilor).
Trebuie sa recunosc ca eram foarte curioasa de cum decurge un astfel de consult atunci cand este vorba de copii, de aceea am fost pe rand cu fiecare dintre micutii nostri si el variaza putin in functie de varstele lor.
Iata in ce constau testele pe care medicul le face :
- Joaca: cu niste jucarii care fac zgomote medicul pediatru va acoperi si va descoperi imediat fiecare ochi pentru a testa care este ochiul dominant
- Abilitatea de a fixa Medicul pediatru va misca un obiect in fata ochilor copilului tau pentru a observa daca ochii pot vedea si urmari un obiect.
- Coordonarea muschilor oculari Medicul pediatru va misca o lumina sau jucarii interesante prin fata ochilor copilului tau, pentru a putea testa abilitatea acestuia de a vedea clar la aproape si la distanta.
- Raspunsul pupilei la lumina Medicul va lumina ochiul copilului cu un fascicul luminos mic si va urmari reactia pupilei. Pupila in mod normal se va micsora foarte rapid ca raspuns la lumina.
- Sanatatea pleoapei si functionalitatea ei Pediatrul va examina fiecare pleoapa pentru a se asigura ca functioneaza normal.
Cand sunt recomadati ochelarii?
Examinarea in vederea stabilirii dioptriilor se face corect numai dupa instilarea de picaturi care dilata pupila si pun in repaus ochiul. Daca in urma examenului se concluzioneaza faptul ca micutul are nevoie de ochelari, acestia se poarta permanent, indiferent de felul afectiunii oftalmologice! Este de preferat ca cei mici sa poarte ochelari din plastic, deoarece ochelarii din sticla se sparg usor (copiii nu sunt foarte atenti cu ochelarii) si cioburile pot intra in ochi si pot produce leziuni. Care sunt cele mai frecvente probleme la copii?
Strabismul, hipermetropia şi astigmatismul pot fi identificate din fragedă pruncie, miopia apare mai rar în rândul bebeluşilor şi copiilor sub 3-4 ani. Această afecţiune, de care suferă unul din trei români, îşi marchează victimele la vârsta şcolară. De cele mai multe ori, în cazul acestei afecțiuni, corecţia optică cu ochelari asigură un confort vizual bun şi obținerea celei mai bune acuităţi vizuale. Atenție însă, miopia crește în perioada adolescenței, fiind legată de creşterea organismului și implicit a ochiului. Sper ca v-am convins sa nu mai amanati un control oftalmologic de rutina pentru copilul vostru!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.