Desi am facut acest exercitiu de doua ori cu Sarah si cu David, lucrurile stau diferit cu micutul Noah. Am hotarat impreuna cu Adi, ca ar fi potrivit sa-l inscriem pe Noah la gradintia. Zis si facut! Doar ca din nefericire nu ne-a prea iesit. Prima saptamana a descurs foarte bine, copilul parea pregatit sa ramana cateva ore departe de noi si de casa dar lucrurile s-au schimbat in cea de-a doua saptamana. Incapatanata din fire am zis sa nu renuntam si sa incerc sa gasesc motivele pentru care el nu este incantat de aceasta noua etapa din viata lui. In primul rand nu cred ca exista o varsta anume la care copilul este pregatit sa socializeze in afara familiei, sa se adapteze la un alt mediu rapid si usor. Unii dintre noi, decidem sa inscriem copilasii la gradinita la varste fragede neavand alte optiuni.
Care ar putea fi motivele refuzului: Copilul nu este suficient de dezvoltat pentru vârsta lui (cei mici sunt speriati de separarea de mami si tati, au teama fireasca de necunoscut, nu reusesc sa verbalizeze emotiile si sentimentele). Specialistii spun că la 3 – 4 ani copilul este pregătit să intre în colectivitate, însă acest lucru nu este valabil pentru toti (totul depinde de personalitatea si varsta micutului). Cel care nu este pregătit intelectual sau emoţional pentru începerea grădiniţei nu va înţelege de ce se află acolo, nu se va obişnui cu rutinele si nu va participa la activitatile propuse. Copilul nu a fost obisnuit sa socializeze, sa imparta lucruri sau sa stea cu o alta persoana in afara parintilor, bunicilor, bonei. Acestuia ii va fi foarte greu sa accepte o persoana straina, ba mai mult sa o “imparta” cu alti prichindei. Ei nu au notiunea timpului, nu realizeaza cate ore stau, cate ore trec pana cand mami se va intoarce si vor ajunge in mediul lor familial.
Mersul la gradinita poate fi stresant pentru copil, daca simt anxietate atunci cand trebuie sa se separe de noi nici starea lor de spirit nu va fi pozitiva. Daca micutul nu se simte bine sa plece de langa mami si tati la trei ani, nu este bine sa-l fortati. Obişnuieşte-l să suporte despărţirea de tine, vorbeste-i inainte despre faptul ca vei pleca la serviciu dar ca peste un timp te vei intoarce (incearca sa fii cat mai punctual). Povesteste-i incantat cum se vor desfasura activitatile acolo, despre jucariile noi pe care le va gasi, despre cum isi va face noi prieteni, despre cat de draguta este invatatoarea, spune-i ca si tu ai trecut prin aceeasi experienta, da-i jucaria preferata, paturica sau ceva care sa-i aminteasca de casa, spune-i ca te intorci peste x ore dupa masa de pranz sau dupa somnic, nu te ascunde si pleca fara sa iti iei la revedere si fara sa -l imbratisezi, incearca sa nu ii transmiti emotiile si indoielile tale, normale alminteri.
Sa nu uitam ca cei mici se adapteaza gradinitei in ritmul lor, niciodata acelasi pentru doi copii. Oricare ar fi varsta copilului, noi suntem cei care ii putem ajuta sa treaca mai usor peste separarea de noi si adaptarea la noul program!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.