Felul in care ne tratam copiii in primii ani de viata are o influenta decisiva si de durata asupra formarii personalitatii lor. De aceea trebuie sa fim constienti de importanta calitatii relatiei dintre copii si noi parintii, dar si de faptul ca experientele de zi cu zi ale sugarilor sunt cele care orchestreaza dezvoltarea creierului lor. Modul in care noi reactionam fata de bebelusul sau copilul nostru va modela in mare masura abilitatile si capacitatile cognitive ale acestora.
Bebelusii observa, preiau informatii din mediul inconjurator inca de la inceput, de aceea noi parintii trebuie sa interactionam cu acestia constant, sa le aratam noi obiecte, peisaje, noi experiente, sa le vorbim, cantam, citim.
Un mediu lipsit de pericole, dragostea noastra neconditionata, calitatea relatiei dintre parinti, crearea unui contac intim…sunt ingredientele necesare dezvoltarii creierului bebelusilor, experientele de zi cu zi sunt cele care-i hranesc si stimuleaza dezvoltarea.
Ce putem face?
Perioada critica e cuprinsa intre momentul conceptiei si varsta de sase ani, cea mai mare parte a progreselor avand loc in primii trei ani de viata. Atmosfera din casa, mediul familial echilibrat il va face pe copil sa-si dezvolte atasamente stabile, respectul de sine, sentimentul de apartenenta dar si dorinta de a deveni un om fericit, educat, implinit.
Noi parintii suntem principalii responsabili pentru a le asigura experientele necesare unei bune dezvoltari dar si fratii si bunicii joaca un rol important. Timpul petrecut cu ei (stiu ca trecerea timpului a devenit inamicul numarul unu) atentia pe care le-o acordam sunt hrana sufleteasca importanta pentru micuti.
Sa le vorbim tot timpul si sa impartasim cu ei activitatile zilnice, laudandu-i, citindu-le, incurajandu-le progresele este esential in dezvoltarea lor. Incurajati joaca copiilor ca pe o sursa de invatare si explorare a experientelor lor. Ii putem ajuta sa faca acest lucru atat singuri cat si cu alti copii, in mai multe feluri-imitand, construind, interpretand roluri, creind.
Cunostintele generale din diverse domenii, limbile straine, numerele, muzica, rezolvarea unor probleme ar trebui sa fie incluse in activitatile zilnice ale copiilor, astfel vor dobandi mult mai rapid aceste abilitati.
Muzica, dansul, miscarile ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte abilitatile motorii dar si o placere care se va pastra toata viata.
Copiii iau drept model si imita purtarea adultilor. Noi parintii dar si cei care au grija de copii ar trebuii sa tinem cont de acest lucru si sa-l folosim ori de cate ori e posibil, pentru a-i ajuta pe cei mici sa invete.
Introducerea unei pauze in activitate, retragerea privilegiilor in cazul purtarii nepotrivite si acordarea de recompense pentru buna purtare sunt tehnici utile pentru copiii de trei pana la cinci ani.
Pedeapsa fizica sau verbala este inacceptabila. Daca sunt aplicate frecvent, ambele forme pot sa produca vatamari durabile ale creierului care se reflecta in felul in care-si vad copiii lumea si reactioneaza in alte contexte sociale.
Atasamentul si empatia fata de ceilalti se construiesc in creier printr-o multitudine de experiente senzoriale, in care atingerea fizica pozitiva este cea mai importanta iar primul an de viata reprezinta perioada cea mai critica.
Un alt factor important ce contribuie la dezvoltarea inteligentei este alimentatia. Atat cea din timpul sarcinii cand bebelusul se afla in burtica mamei (e indicata o dieta cu o cantitate adecvata de acid folic si fier) si alaptarea la san imediata , dar si cea de fiecare zi (alimentele bogate in zaharuri, grasimi, sare – scad sanatatea copiilor).
Dezvoltarea inteligentei se face pe trei planuri:
Emotional, Limbaj (intial nonverbal-bebelusii invata sa imite expresiile si gesturile celor din jur si apoi verbal) si cel Logic.
Intelegerea modului in care se dezvolta creierul dar si suportul nostru permanent are o valoare inestimabila pentru copiii nostri.
maria says
frumos si util articolul, poate intr un articol viitor ne dai si cateva exemple practice de jocuri si jucarii pe care le folosesti pentru dezvoltarea copiilor! Sanatate multa !
Anca Serea says
Buna ziua Maria! Iti multumesc pentru cuvintele de incurajare si pentru faptul ca ne-ai vizitat! In viitorul apropiat voi publica sugestii de jocuri si jucarii,e o idee f buna! Spune-mi te rog,cati ani are puiul tau? Toate cele bune si voua,o saptamana cu soare va doresc!