Pregatirea pentru nastere nu presupune doar pregatire fizica, ci si pregatire mentala si emotionala. Desi sunt in esenta cateva aspecte binecunoscute, nu toate mamicile reusesc sa le puna in practica. Iata ce te poate ajuta sa intampini venirea pe lume a bebelusului tau intr-un mod relaxat, fara probleme.
1. Inscrie-te la un curs prenatal
Inscrie-te la un curs prenatal inca de la inceputul sarcinii. Vei avea astfel suficient timp pentru a invata despre diversele stadii ale travaliului, ca sa stii la ce sa te astepti. Cu cat esti mai bine pregatita, cu atat te vei descurca mai bine. In plus, nu doar mintea, ci si corpul tau va fi pregatit corespunzator pentru nastere.
2. Descopera-ti puterea si concentrarea
Nu trebuie neaparat sa urmezi cursuri de yoga sau de meditatie, ci este important sa gasesti in interiorul tau resursele necesare pentru a te mobiliza corect. Daca vei apela la exercitii de yoga prenatale, iti vei fortifia corpul, iti vei spori rezistenta si flexibilitatea; cel mai important este ca iti va ajuta mintea sa se relaxeze.
3. Elimina negativitatea
Negativitatea nu este doar in teorie nociva, ci poate chiar sa intensifice durerea pe care o simti la nastere. In timpul sarcinii evita acele ganduri care iti pot tulbura linistea mentala si sufleteasca; de exemplu, nu viziona filme in care o nastere are un deznodamant tragic si nu asculta povestile dureroase ale prietenelor. Gandurile negative in momentul travaliului te vor determina sa resimti o durere mult mai puternica.
4. Pregateste-te
Informeaza-te cat de mult poti, din surse cat mai corecte. Afla cum functioneaza corpul tau si care sunt etapele nasterii. Daca te temi de travaliu si nastere, discuta din timp cu medicul sau cu moasa pentru a-ti tine temerile sub control. Invata diverse tehnici de a tine durerea sub control in travaliu, precum schimbarea pozitiei, masajul (ajuta la eliberarea endorfinelor) sau aplicarea de pachete calde.
5. Cauta un sprijin
Fie ca este vorba despre o prietena sau despre o moasa/doula, te ajuta sa ai o persoana cu care sa poti discuta deschis despre toate grijile tale. Exista multe situatii in care acest sprijin este reprezentat chiar de medicul tau, care te sustine pe intreaga perioada a sarcinii, in timpul nasterii, dar si postpartum.
6. Fa miscare
Atunci cand faci miscare in sarcina, iti tonifiezi corpul si iti ajuti bebelusul sa ajunga in pozitia potrivita pentru a veni pe lume. Desigur, exercitiul fizic este de ajutor atunci cand ai aprobarea medicului si sarcina este lipsita de complicatii.
7. Relaxeaza-te
Cu cat gradul de relaxare este mai mare, cu atat vei putea face fata mai usor provocarilor pe care le presupune un travaliu. Vei gandi mai clar si cu calm. Incearca sa vizualizezi mental niste imagini care sa iti induca o stare de bine si de multumire.
8. Impartaseste-ti temerile si nu uita de tine insuti
Nu uita sa le spui medicilor ce nevoi si ce dorinte ai. Este important sa discuti despre planul tau de nastere si despre modul in care iti doresti sa decurga lucrurile. Este nasterea ta, iar tu contezi cel mai mult.
Eu sustin nasterea naturala si, atata timp cat circumstantele vor fi favorabile, imi doresc ca si cel de-al saselea bebelus sa vina pe lume tot pe cale naturala. Doresc tuturor viitoarelor mamici care asteapta la fel de mult ca si mine sa-si cunoasca micile minuni o sarcina cat mai relaxanta si o nastere usoara!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.