Dupa nastere exista, cel putin pe termen scurt, unele modificari in relatiile intime dintre parinti. Insa cu grija, atentie si rabdare, lucrurile pot sa evolueze bine si curand sa revii la revii la normal. Va impartasesc cateva lucruri interesante pe care le-am aflat.
Cum se modifica sexul dupa nastere
Sexul dupa nastere se va simti diferit. Conform unui studiu realizat recent, s-a descoperit ca un procent de 83% dintre femei au experimentat probleme sexuale in primele trei luni dupa ce au nascut prima data. Din fericire, numarul lor s-a redus in lunile urmatoare ale perioadei post partum. Cele mai comune probleme pe care le-au observat femeile in ceea ce priveste sexul dupa nastere sunt: uscaciunea vaginala, un tesut vaginal subtire, pierderea elasticitatii tesutului vaginal, ruptura perineala sau epiziotomia, sangerarea vaginala, durerea, muschi lacsi, sensibilitate, oboseala, libido scazut.
Hormonii joaca un rol important in recuperarea postpartum, precum si in revenirea la o activitate sexuala normala. In urmatoarele zile dupa nastere, estrogenul ajunge sa scada la un nivel similar celui de dinainte de sarcina. Daca alaptati, la fel se intampla si cu nivelul estrogenului – hormon care ajuta o lubrifiere vaginala naturala – drept urmare uscaciunea vaginala poate avea legatura cu un nivel redus al acestuia. Un tesut vaginal uscat poate conduce la iritatie sau chiar sangerare, in timpul sexului, respectiv o crestere a riscului de infectie.
De asemenea, daca nasteti pe cale naturala, sunt sanse ca muschii canalului vaginal sa se intinda mai mult si sa necesite o oarecare perioada de timp pentru a-si redobandi forta si stabilitatea. Durata de recuperare creste pentru mamicile care au suferit o ruptura perineala sau o epiziotomie. Un raport sexual prea curand poate creste riscul de infectie. Nasterea vaginala poate afecta sensibilitatea vaginala; problemele hormonale mentionate anterior pot usca si subtia tesuturile vaginale, conducand la un raport sexual durereros. In plus, recuperarea pe care o presupune o interventie chirurgicala abdominala este mai lunga; este important sa va asigurati ca locul inciziei s-a vindecat corespunzator.
Sfaturi importante pentru relatiile sexuale dupa nastere
Primul lucru de care este bine sa tineti cont in ceea ce priveste relatiile sexuale dupa nastere este sa nu va grabiti deoarece corpul poate sa nu fie inca pregatit; luati lucrurile incet si incercati activitati relaxante precum masaj sau o perioada mai lunga a preludiului. Unele femei necesita lubrifiant pana la reajustarea hormonilor; cele pe baza de apa sunt de preferat (produsele pe baza de ulei pot irita tesutul sensibil).
Exercitiile Kegel sunt cu adevarat utile in refacerea muschilor planseului pelvian, in special pentru incontinenta. Exersarea lor pot ajuta la redobandirea fortei si sensibilitatii vaginului. Chiar daca va confruntati cu multe responsabilitati noi si este posibil sa nu gasiti timp pentru momente intime, incercati sa va organizati.
Nu in ultimul rand, este esential sa discutati cu partenerul si sa ii comunicati ce probleme aveti. In cazul in care aveti nelamuriri sau probleme care persista, medicul este persoana indicata sa va lamureasca; nu ezitati sa ii adresati intrebarile voastre. Recunosc ca merg la fiecare control pregatita cu o lista de intrebari; chiar daca exista internet si putem afla multe raspunsuri din mediul online, doar medicul va cunoaste istoricul medical si particularitatile si va poate indruma corespunzator.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.