Cunoasteti cu totii vorba ca imi vine sa il mananc de cat de drag imi este. Iata ca acest impuls bizar, dar extrem de dragastos are o explicatie stiintifica. Sa aflam impreuna care este.
Copiii, dar in special bebelusii sunt tare adrabili cu pliurile lor grasune si aspectul lor de-a dreptul delicios. Va vine sa ii strangeti tare si sa-i muscati uneori, nu-i asa? Este acest impuls unul normal?
Se pare ca originea sa dateaza din vremuri stravechi si nu este doar un impuls normal, ci si sanatos. Bebelusii sunt conceputi sa te faca sa te indragostesti de ei prin aspectul lor dulce si sa iti doresti sa ai grija de ei. Partea in care iti vine sa ii mananci are o explicatie de mecanism evolutionist de conectare si semnifica emotiile pozitive si atasamentul sanatos, care ne ajuta sa scadem nivelul de stres.
Etologia este domeniul care se ocupa de studiul comportamentului uman si a organizarii sociale din perspectiva biologica, dar si domeniul in care s-a dovedit ca bebelusii sunt draguti pentru un simplu motiv – sa ne atraga si sa ne faca sa ne dorim sa ii ingrijim. Specialistul in etologie Konrad Lorenz subliniaza ca asociem la nivel subconstient fetele rotunde, ochii mari, fruntile largi si barbiile mici cu bebelusi. A fost realizat chiar un studiu despre acest subiect care a testat perceptia aceasta asupra unui numar de 122 de studenti expusi la un numar de 17 fete, unele rotunde, cu frunte inalta, ochi mari, nas si gura mici si altele cu fata ingusta, frunte joasa, ochi mici, nas si gura mari. Acele fete care s-au apropiat cel mai mult de modelul intimparit genetic in mintile noastre a declansat cel mai ridicat impuls de a ingriji si a oferi protectie.
Alte studii au constatat ca femeile au o tendinta mai mare decat barbatii de a reactiona la acest tipar al fetei comparativ cu barbatii. Asadar, cercetatorii au incercat sa stabileasa baza acestui instinct matern altruist si expunand 16 femei care nu au nascut niciodata la fetele din primul studiu mentionat au constatat ca a fost eliberata dopamina, hormonul sentimentului de bine, care faciliteaza dorinta si functia asociata recompensei, de aici aparand si dornta de ingrijire.
Desi dragalasenia ne poate determina sa ne dorim sa ingrijim fetele mici si bucalate, ne poate suprastimula, conducand creierul in suprasarcina si aparand dorinta de a musca. In anul 2015 au fost desfasurate doua studii in cadrul Universitatii Yale si s-a constatat ca prea multi stimuli draguti declanseaza o reactie agresiva, respectiv opusa primei. Apare o abundenta de emotii pozitive care declanseaza manifestari asociate emotiilor negative. Astfel, participantele au privit bebelusi care li s-au parut atat de draguti de simteau nevoia sa ii ciupeasca de obraji si sa ii manance. Sentimentele pozitive devin coplesitoare si apare expresia dismorfica – simtim fericirea atat de intens incat se manifesta ca un impuls violent. Ce inseamna acest lucru? Este o eliberare a stresului din corp; pentru a regla emotiile si a redobandi echilibrul trebuie eliberat stresul intr-un mod agresiv. Cel de-al doilea studiu a stabilit ca eliberarea aceasta de emotii ajuta practic si la o echilibrare mai buna in ansamblu.
Aceste concluzii ale studiilor pot ajuta persoanele care se confrunta cu dezechilibre emotionale severe pentru a concepe metode terapeutice mai bune. De asemenea, ajuta la intelegerea mai buna a relatiilor si a stadiilor emotionale.
Deci, mamici, este perfect normal si sanatos sa simtiti uneori nevoia sa va mancati bebelusii! Studiile au demonstrat ca sunteti parinti mai buni si persoane echilibrate.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.