Desi multi specialisti si o serie de cercetari sustin ca este important sa existe o oarecare flexibilitate in ceea ce priveste rutina copiilor, micutii care sunt incurajati sa aiba un program relativ constant si structurat se descurca cel mai bine la scoala, dar si in viata. Iata care sunt motivele pentru care rutina este o modalitate excelenta de a transmite confort si siguranta copiilor, mai ales la varste mici.
Va impartasesc in continuare care consider sunt principalele motive pentru care este util ca cei mici sa aiba o rutina:
– va ajuta copilul sa stabileasca un program, inclusiv cand vine vorba despre functionarea metabolismului. Astfel, va dobandi abilitatea de a dormi noaptea dar si ziua, de a manca sanatos, de a avea scaune regulate, de a se juca in mod sanatos si de a se bucura de momente calme si relaxate in timpul zilei
– se creeaza o conexiune mai puternica cu membrii familiei. Atunci cand un copil stie la ce sa se astepte si observa activitatile uzuale din cadrul familiei sale incepe sa inteleaga lucrurile importante. Astfel i se vor contura principii, valori, credinte si chiar pasiuni. Nu degeaba cele mai multe traditii incep chiar in sanul familiei
– sunt stabilite asteptari. In loc sa existe o lupta perpetua de a-si strange jucariile sau de a merge la baie, copilul se obisnuieste cu momentele in care au loc aceste activitati si le va desfasura fara sa fie necesar vreun efort deosebit de convingere
– este creat un mediu mai calm in camin si se pun bazele unor ritualuri placute. Pentru ca toata lumea stie ce urmeaza, sentimentele de stres si anxietate sunt reduse. Atunci cand copilul este obisnuit sa citeasca inainte de culcare, acesta va deveni un moment de linistire, dar si de calitate petrecut alaturi de parinti.
– copilul dobândeste incredere si independenta. Va sti cand este momentul sa mearga la gradinita sau la culcare si va fi mandru de faptul ca stie aceste lucruri, iar la un moment dat ca le va putea face singur. De asemenea, va fi entuziasmat sa intampine evenimente viitoare, in speciale cele care ii fac placere
– se pun bazele unor obiceiuri sanatoase si constructive. Incepand de la obiceiurile alimentare si pana la cele de joaca si de odihna, rutina ajuta la cimentarea acestor deprinderi, pentru care copiii vor invata abilitatile necesare.
– exista mai multa stabilitate in perioade de schimbari sau de stres. Schimbarile si stresul isi pun amprenta asupra vietii copilului si sentimentului sau de siguranta, fie ca este vorba despre schimbarea scolii sau nasterea unui frate. Prin rutina el intelege ca lucrurile se vor aseza cum trebuie.
– rutina este utila si pentru parinti deoarece va ajuta sa fiti mai organizati si sa nu pierdeti din vedere lucruri importante.
In concluzie, stabilirea unei rutine poate ajuta nu doar la stabilirea unor limite si indrumari pentru copii, dar si pentru deprinderea bunelor obiceiuri si imbunatatirea eficientei. In plus, poate ajuta la transmiterea unui sentiment de confort si siguranta stiind ca exista o doza de lucruri bine stabilite si previzibile in vietile lor. Desi poate conferi un sentiment placut, uneori o doza de spontaneitate este tare placuta si poate servi drept eliberare de activitati obositoare si indelungate.
Sunt curioasa daca voi, dragi parinti, incurajati o rutina zilnica pentru micutii vostri si cum procedati pentru a va asigura ca este respectata? Mai faceti din cand in cand si mici abateri?
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.