“Jur ca mi-am facut tema”, “Profa’ nu mi-a adus teza, ni le aduce saptamana viitoare”, “Ana a facut dezordine, nu eu!”. Lista poate continua cu zeci de exemple. Vi se par cunoscute aceste “minciunele”? V-ati intrebat de ce copiii incep sa minta? Cum ii dezvatam de acest obicei?
Psihologii spun ca cei mici incep sa minta inca de la varste fragede, de 3-4 anisori, dar atunci o fac pentru ca nu sunt capabili sa distinga realitatea de fictiune. Asa ca te pomenesti ca cel mic infloreste lucruri, fiindca imaginatia lui este foarte bogata! Specialistii mai spun ca prichindeii mint la aceste varste pentru a-si crea o lume in care lucrurile se intampla asa cum isi doresc ei.
Uneori, copiii mint si pentru a atrage atentia adultilor. Se intampla in cazurile in care cei mici nu sunt laudati sau rasplatiti suficient. Studiile au mai aratat ca prescolarii cu un IQ mai mare au tendinta de a minti mai mult. Normal ca nu trebuie sa ii incurajam pe copii sa minta, trebuie sa ii ghidam si sa-i invatam ca nu este in regula sa dezvolte un astfel de comportament.
Sa va dau un exemplu haios. Daca cel mic, in varsta de 3-4 anisori, trage pisica de coada si spune ca prietenul imaginar e de vina pentru chinuitul bietului animal, nu are rost sa il certati. Explica-i ca si pisica simte, ca o doare daca faci asta.
Uneori, copiii mint si pentru a-si pastra o parte din viata ascunsa de ochii adultilor. Iar asta se intampla, in special, cand aveti adolescenti. Sa zicem ca ai o fata de 15 ani care nu are voie sa se machieze, dar toate prietenele ei o fac. Atunci, ea va cauta metode pentru ca parintii sa nu afle. Se va machia la scoala si se va demachia cand pleaca, de exemplu. Nu radeti, am intalnit cazuri.
Asigura-i pe copiii tai ca ii iubesti orice ar face. Asa nu vor fi tentati sa iti ascunda adevarul. Vino cu exemple din propria ta experienta si spune-le ce bine ai facut cand ai spus adevarul in unele situatii.
Nu va infuriati daca il prindeti pe copil cu minciuna si nu va ganditi sa-l bateti. Nu o sa rezolvati nimic, dimpotriva! Cel mic va continua sa se ascunda, in plus va imita acest comportament al adultului in relatia lui cu altii.
Nu ii faceti “morala”. O sa se plictiseasca si nu o sa va dea atentia cuvenita. Mai bine identifica de ce minte si cum poti sa stopezi acest comportament. Totul trebuie sa se desfasoare intr-o maniera calma. Poti sa-i spui: “Daca mai continui sa minti, atunci va trebui sa fac asta..”. Stabileste o consecinta a faptului ca el minte.
Nu uita, copiii mint pentru ca vor sa-si stabileasca o identitate, pentru a atrage atentia adultilor, pentru a scapa dintr-un “bucluc”. Conteaza ca tu sa stii sa-i ghidezi, sa le fii alaturi si sa le castigi increderea, astfel incat sa te considere un prieten si nu un “inamic” de care trebuie sa ascunda lucruri.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.