In prezent, datorita tehnologiei, copiii au un acces tot mai mare la informatii de toate genurile. Cu toate acestea discutiile care vizeaza subiecte delicate precum pubertatea este bine sa fie purtate intre parinti si copii. In acest fel ne asiguram ca vor afla informatiile corecte si ca vor avea in continuare incredere in noi.
Chiar recent am fost invitati intr-o emisiune radio pentru a aborda aceasta problema: la ce varsta discuti despre sex cu copilul tau? Raspunsul pe care l-am oferit a fost urmatorul: nu poate fi stabilita o regula pentru ca fiecare copil este diferit. La noi in familie, cel putin, cei cinci voiosi au varste diferite si pana acum doar cu baietelul cel mare David, am discutat despre subiectul sexului. Fiind pasionat de medicina, el cunoaste destul de multe informatii legate de anatomie, asadar nu a fost nevoie sa intru in prea multe detalii. Aportul nostru a constat in a-i explica faptul ca sexul si modul in care vine pe lume un copil implica dragostea si cred cu tarie ca daca un copil cunoaste acest lucru de la bun inceput va privi relatiile cu alti ochi si se va dezvolta intr-un mod armonios si sanatos.
In ceea ce priveste pubertatea, mai ales ca avem si doua printese, va fi necesara o abordare speciala. Imi doresc sa fiu cea care le explica schimbarile prin care vor trece pentru ca in noi parintii au cei mici cea mai mare incredere. Este de preferat sa vorbim cu fetele cu putin inainte de etapa efectiva a pubertatii pentru a ne asigura ca sunt pregatite (aceasta etapa are loc mai devreme la fete decat la baieti, chiar in clasa a doua sau a treia), iar in cazul in care ele nu ne adreseaza nicio intrebare trebuie sa le venim in intampinare cu cateva notiuni de baza. In caz contrar pot avea un real soc cand se vor confrunta efectiv cu menstruatia.
Tinand cont de faptul ca pubertatea debuteaza timpuriu la generatia de copii precoce din prezent, inainte de 12-13 ani, pentru unii copii varsta potrivita de a discuta poate fi chiar si 8 ani. Urmariti cu mare atentie semnalele pe care vi le transmit copiii in mod indirect; schimbarile fizice si emotionale asociate pubertatii se observa extrem de usor. Prin informatiile potrivite la momentul potrivit le ajutam pe fete sa isi accepte corpul si sa fie impacate cu modificarile fizice pe care le vor experimenta. Puteti sa le explicati despre acnee, schimbarile de dispozitie, puseele de crestere si schimbarile hormonale – toate fac parte din procesul de crestere care nu este intotdeauna acelasi, dar tocmai diferentele sunt cele care ne fac cu adevarat frumoase; de exemplu, unele fete pot sa necesita bustiera sau sutien in timp ce altele, de aceeasi varsta, sa nu aiba inca nevoie. Cateva sfaturi care se aplica indiferent de varsta:
– Raspundeti intrebarilor deschis si sincer. Fiicele voastre trebuie sa stie ca se pot baza pe voi, oricand au nevoie, chiar si pentru a vorbi. In cazul in care nu stiti cum sa procedati sau cum sa raspundeti la o anumita intrebare nu este nicio rusine daca apelati la un medic sau la un psiholog
– Discutati cu fetele inainte de a se confrunta cu menstruatia pentru ca se pot speria prima data cand o vor observa.
– Abordati aspecte practice precum modalitatea potrivita de a gasi sutienul sau bustiera adaptata masurilor sale
– Oferiti sustinere necontenita. Corpul unei fete trece de multe ori prin modificari care vizeaza aspectul tenului, al greutatii, precum si al parului corporal. Ajutati-o sa inteleaga de ce apar aceste modificari si sa le faca fata. Fie ca este vorba despre achizitionarea unei creme pentru acnee, fie ca este vorba despre o vizita la salonul de cosmetica, sprijinul vostru conteaza mai mult decat credeti.
In final va ofer inca un sfat: veti primi o multime de intrebari incomode si poate chiar intrebari la care nu cunoasteti raspunsul. Incercati sa adaptati raspunsurile voastre in functie de gradul de maturitate al copilului. Nu trebuie sa le oferiti prea multe informatii si prea multi termeni tehnici pentru ca veti produce confuzie. Pentru copii cu cat sunt mai simple informatiile cu atat este mai bine. In plus, vor fi retinute mult mai usor. Nu uitati sa sprijiniti constant copiii pe intreaga perioada a pubertatii. Meseria noastra este sa ii ascultam si sa mentinem comunicarea deschisa, caci pubertatea aduce cu sine o serie de provocari care ii determina sa se simta izolati si nesiguri si au nevoie de toata dragostea voastra.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.