Ma aflu la a sasea experienta cu diversificarea prin Leah si sincer nu pot spune ca lucrurile devin mai simple odata cu experienta…Iata totusi cateva dintre lucrurile pe care le-am invatat pe parcursul anilor.
1. Nu exista o varsta standard pentru diversificare
Am invatat prin prisma celor sase copii cu care am fost binecuvantata ca fiecare micut este unic si se dezvolta in ritmul propriu. Din acest motiv intervalul recomandat de specialisti pentru introducerea diversificarii este cuprins intre 4-6 luni; mai devreme de aceasta varsta sistemul digestiv nu este pregatit, iar daca intarziati mai mult de 6 luni poate fi mai greu sa va obisnuiti bebelusul cu alimente solide. Semnul de baza dupa care trebuie sa va ghidati este cand bebelusul poate impinge cu limba mancarea din gura.
2. Oferiti cate un aliment pe rand
Nu este indicat sa oferiti copilului mai mult de un aliment dintr-un motiv simplu: poate fi intolerant sau alergic la acel aliment, asa ca trebuie sa urmariti eventuale semne sau simptome prin care organismul sau reactioneaza (eruptive pe piele, diaree, varsaturi), majoritatea aparand in cateva ore de la consum. Este de asemenea important sa existe o pauza de 2-3 zile intre fiecare aliment nou introdus din acelasi motiv.
3. Nu renuntati usor
Nu trebuie sa abandonati usor incercarea de a oferi un nou aliment bebelusului. Poate vi se pare ca nu ii place sau ca este mofturos, dar adevarul este ca pot fi necesare pana la 10 incercari pentru ca cel mic sa il accepte. Perseverenta este intotdeauna cheia reusitei. Asteptati cateva zile dupa un aliment care nu ii place si reluati incercarile, eventual combinandu-l cu unul deja cunoscut si apreciat.
4. Nu trebuie sa incepeti cu fructe si nici cu legume
Adevarul este ca medicul pediatru este in masura sa va indice primul aliment din diversificare, dar stiu ca in trecut se vehicula ideea ca nu este bine sa incepeti cu fructele deoarece bebelusii se pot obisnui cu gustul dulce, fiind mai potrivite legumele. Adevarul este ca depinde de gusturi si ambele variante sunt la fel de bune. Eu am avut cu copiii parte de ambele experiente si cred ca pofta lor pentru mancare a fost la fel, indiferent ca am inceput diversificarea cu un fruct sau cu o leguma.
5. Nu trebuie sa le oferiti doar alimente fade
Bebelusii trebuie sa guste pentru inceput fructe si legume simple, pasate, dar in timp nu inseamna ca nu pot face cunostinta si cu condimente care le vor conferi savoare. Nici noua ca adulti nu ne plac mancarurile fade…Nu adaugati insa sare sau zahar in mancarea copiilor mai mici de 1 an si nici miere.
Va doresc sa aveti parte de o diversificare ca in povesti si inarmati-va cu multa rabdare. Astept sa imi impartasiti impresiile voastre, precum si mancarurile preferate ale puilor vostri.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.