Empatia reprezinta o calitate pe care o au din pacate putine persoane, dar o consider extrem de importanta pentru existenta noastra impreuna, ca oameni. Iata ce avantaje au copiii ce sunt inzestrati cu ea, precum si ce beneficii aduce la varsta adulta si ce puteti face in calitate de parinti pentru a incuraja dezvoltarea ei.
Empatia poate fi definita drept abilitatea de a te pune in locul unei alte persoane si de a intelege ceea ce simte sau experimenteaza aceasta. In primii ani de viata, copiii dau dovada de egocentrism si sunt mai inclinati sa se gandeasca mai ales la ei insisi si la nevoile lor imediate. Nu sunt pregatiti inca sa ia in considerare nevoile si sentimentele celor din jur. Insa consolidarea empatiei reprezinta un proces important in dezvoltarea lor si nu este util doar la varstele mici, ci si mai tarziu la maturitate.
Beneficii pe care le are empatia pentru copii
Intelegerea lucrurilor pe care le simt cei din jur, modul in care actiunile lor pot sa influenteze pe ceilalti si motivul pentru care unele persoane experimenteaza anumite sentimente intr-un anumit moment reprezinta o abilitate nepretuita pentru orice copil, facand parte din conceptul de invatare emotionala. Empatia a fost observata la copii inca de la varsta de 8-10 luni, iar copiii care dau dovada de empatie au si urmatoarele beneficii:
– Dobandesc un sentiment de siguranta si pot cladi relatii mai puternice atat cu copiii cat si cu cadrele didactice, fiind interesati de a invata
– Sunt toleranti si ii accepta pe cei din jur
– Se bucura de o buna sanatate mintala
– Reusesc sa dezvolte o armonie sociala si au sanse mai reduse de bullying
– Incurajeaza bunatatea si motivatia de a fi interesati de bunastarea celor aflati in situatii vulnerabile, precum si curajul de a lua apararea propriei persoane si a celor din jur
Nu in ultimul rand, empatia ajuta un copil sa isi regleze emotiile si il ajuta sa se adapteze si sa reuseasca intr-o lume aflata in permanenta schimbare.
Iata si beneficiile empatiei la varsta adulta:
– Un nivel mai mare de bucurie in ansamblu
– O abilitate mai buna de a-i intelege pe ceilalti, precum clienti sau colegi de munca
– Mai mult succes in pozitiile de lider
– Relatii mai satisfacatoare si reactii mai bune cand se afla in situatii conflictuale
– Un nivel mai redus de stres
Cum ii putem ajuta pe copii sa invete empatia
Empatia nu este innascuta, ci se invata. Iar parintii, in calitate de educatori si formatori inca din primele zile de viata sunt cei care pot modela comportamentul empatic si isi pot ajuta copiii sa se bucure de aceasta abilitate pretioasa care inspira compasiunea. Puteti incepe sa faceti acest lucru ajutandu-i pe cei mici sa denumeasca sentimentele si in special pe cele care le traiesc ei insisi, apeland eventual la jocuri de rol. Tot in acest sens puteti discuta despre modul in care se simt cei din jur si motivele; in acest mod ii ajutati sa isi dezvolte limbajul emotional si sa priveasca din alte perspective.
Incurajati-i sa ingrijeasca plante si animale; vor intelege astfel rolul pe care il joaca in cresterea, fericirea si chiar supravietuirea unei alte fiinte. Nu in ultimul rand, o modalitate simpla de a contribui la dezvoltarea empatiei consta in cititul cartilor impreuna deoarece copiii invata sa asocieze sentimente si actiuni cu principalele personaje si povesti; cititul este de mare ajutor in special in perioada agitata a adolescentei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.